Škromach: Naše vláda bude vládou sebevrahů

18.03.2013 11:42

Zdeněk Škromach byl znovu zvolen do vedení ČSSD a nyní hodlá bojovat o to, aby příští vláda, pokud ji bude sestavovat ČSSD, dokázala napravit co nejvíc z toho, co napáchaly vlády ODS. Sociální demokracie je podle něj stranou práce a musí se postarat, aby ti, co pracují, měli garantovanou jistou životní úroveň. Což je něco, na co prý pravice úplně rezignovala.

Škromach: Naše vláda bude vládou sebevrahů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

„Sociálnědemokratická strana je často označovaná za stranu sociálních dávek. To už dávno neplatí,“ řekl Škromach serveru Euro.E15.cz. I z kroků sociálnědemokratických vlád je prý zřejmé, že ČSSD je stranou práce. Člověk by podle nich měl mít možnost pracovat, a pokud tak činí, měl by mít zaručený slušný příjem. Za vlád ČSSD se toho prý dosahovalo například rychlejším zvyšováním minimální mzdy.

Připouští, že snížení životních nákladů je velmi složité provést. „Uděláme pakt daňové stability. To znamená, že daně se změní po nástupu vlády a oznámíme přitom i jak to bude dál,“ plánuje stínový ministr práce a sociálních věcí. Přesto by dlouhodobým trendem mělo být snižování snížené sazby DPH.

Kromě toho je podle něj nezbytné změnit například systém valorizací životního minima nebo důchodců. „V zásadě není možné na jedné straně zvyšovat životní náklady třeba pro seniory a rodiny s dětmi a na druhé straně jim snížit valorizace, které růst životních nákladů mají kompenzovat,“ myslí si Škromach.

Zároveň si je vědom, že provést všechny tyto změny bude náročné, zejména proto, v jakém stavu ČSSD po případných vítězných volbách bude zemi přebírat. „Bude to vláda sebevrahů, jak kdysi říkával Miloš Zeman. Mnohá ministerstva jsou personálně zničená. Oborníci odešli, jsou plná kamarádů a kamarádek. Nebude snadné rezorty stabilizovat,“ obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…