Strach a dusno ve sněmovně: Bojím se, že se vzbudím vedle mrtvé prostitutky

14.06.2012 9:21

Sněmovnou obchází strach, politici nevěří ani sobě navzájem. Obavy z nahrávání, policejních odposlechů, sledování a prošetřování starých kauz na ministerských úřadech trápí dnes zákonodárce mnohem víc než podoba schvalovaných zákonů nebo blížící se krajské volby.

Strach a dusno ve sněmovně: Bojím se, že se vzbudím vedle mrtvé prostitutky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Kdo bude po poslancích Humlovi, Bártovi, Škárkovi, Rathovi, Chaloupkovi a Parkanové další na řadě, koho bude chtít policie vydat k trestnímu stíhání? „Bojím se, že se ráno probudím vedle mrtvé prostitutky,“ naznačuje poslanec Stanislav Huml ParlamentnímListům.cz, že v politickém boji může dojít k jakýmkoli podrazům.

Parlamentní matadoři musí už být podle dlouholetého poslance a šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika zvyklí na to, že mohou být sledováni a odposloucháváni. „Já to beru na vědomí dávno, naučil jsem se s tím žít,“ říká ParlamentnímListům.cz. Proto prý tyto kauzy jeho chování nijak neovlivňují.

Ztráta soukromí je vysoká cena

Ale nedávno zvolený zákonodárce za TOP 09 Petr Gazdík si na způsoby, které podle něj přinesly do politiky Věci veřejné, ještě nezvykl. Nahrávání stranických kolegů ve Věcech veřejných vnesly prý do sněmovny vzájemnou nedůvěru mezi politiky. „Představa policejních odposlechů není příjemná ani pro člověka, který nic nespáchal. Když víte, že vaše intimní hovory s manželkou před spaním třeba někdo poslouchá, nemáte dobrý pocit. Taková ztráta soukromí je příliš vysoká cena za to, že jste byl zvolen zástupcem lidu,“ je přesvědčen Gazdík.  Do telefonu prý zákonodárci už nic závažného raději neříkají. „Osobní věci nebo záležitosti týkající se stranické strategie řešíme raději mezi čtyřma očima,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz předseda klubu TOP 09.

Každá krabice je podezřelá

A jak se Rathova kauza se sedmi miliony v krabici od vína promítá v Poslanecké sněmovně? „Různě. Uvědomil jsem si to minulý týden, když mi známá přinesla krabici s čerstvě upečeným štrůdlem. Když jsem si ji nesl, někteří kolegové se na mne dívali divně. Před dvěma měsíci by si takové banality nikdo ani nevšiml,“ vypovídá o paranoi, která v dolní komoře nyní panuje.

Největší strach z nečistého politického boje má paradoxně bývalý policista, zvolený za Věci veřejné, dnes člen poslaneckého klubu sociální demokracie Stanislav Huml. „Bojím se dávno, není normální se nahrávat a odposlouchávat nějakými soukromými agenturami, aby se vyráběly kauzy,“ říká Huml a jmenuje případ svého bývalého kolegy z Věcí veřejných, dnes nezařazeného poslance Jaroslava Škarky, který prý „byl nahráván bůhvíkým a bůhvíjak“. S policejními odposlechy Huml problém nemá, kdo nic špatného nedělá, nemá se prý čeho bát. „Spíš se bojím, že se ráno probudím vedle mrtvé prostitutky,“ vyjadřuje obavy z nečistých praktik. Pokud prý půjdou věci „tímto tempem“, nemusí být Česká republika daleko od toho, aby se nějakému politikovi podstrčily drogy a byl pak vydáván za zločince a dealera, jde ve svých představách až k mafiánským praktikám bývalý policista.

Bojí se i podnikatelé

Ale paranoidní strach z odposlechů a sledování, které by mohlo vyústit v obvinění z korupce, nemají jen politici, ale i úředníci a lidi z byznysu. A začíná se objevovat druhý extrém. Podnikatelé se začínají bát vůbec jít za úředníkem i kvůli banální informaci. „Události posledních dnů vedou k tomu, že opatrnost firem je až za hranou normálního vztahu podnikatel – úředník.  Pod dojmem toho, že jsou všichni odposloucháváni a sledováni, se mnohé firmy již bojí jít za poskytovatelem dotace a tam řešit běžnou agendu spojenou s přidělováním dotací, či přípravou dokumentace,“ upozorňuje předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Stejně tak se podle něj v podstatě zastavil odborný lobbing spojený s ovlivňováním toho, do jakých odvětví dotace směřovat. „Tím, že u nás neexistují pravidla pro lobbing, je jeho úroveň trvale spojována s vekslácko-taxikářským prostředím, což je v neprospěch věci. Zpětná odborná vazba musí existovat,“ říká ParlamentnímListům.cz Havlíček a za příklad dává Evropský parlament, kde jsou pravidla lobbingu dobře propracovaná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…