Tohle si vypijete, miliardy církvím jen tak nedáte. ČSSD svolává vojsko

12.06.2012 15:44

S nečekaným oznámením dnes vystoupil na tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Upozornil novináře, že budou-li dva kluby vetovat hlasování ve třetím čtení u zákona o církevních restitucích, může se stát, že se koalici ani přes její početní převahu schválit zákon hned tak nepodaří. ČSSD je podle něj rozhodnuta hlasování vetovat.

Tohle si vypijete, miliardy církvím jen tak nedáte. ČSSD svolává vojsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

Jak zjistily ParlamentníListy.cz, KSČM a Věci veřejné se k ČSSD připojí. Redakci proto zajímalo, zda skutečně může opozice zákon o narovnání s církvemi na dostatečně dlouho zablokovat.

Podle Jednacího řádu Poslanecké sněmovny jsou pro projednávání zákonů ve třetím (závěrečném) čtení vyhrazeny středy a pátky od 9.00 do 14.00. Kdyby o nich sněmovna chtěla hlasovat jindy, musela by si to schválit. Paragraf 95 Jednacího řádu však zároveň uvádí, že „o vyčlenění jiných hodin pro třetí čtení návrhu zákona nemůže Sněmovna hlasovat, vznesou-li proti takovému návrhu námitku nejméně dva poslanecké kluby“.

Opozice je v naprostém souladu - vetujeme!

Klub ČSSD už jasně deklaroval, že pokus o pozdější hlasování vetovat bude. Stejný názor potvrdil pro ParlamentníListy.cz také Michal Babák z Věcí Veřejných. „Dali jsme jasně najevo, že v této podobě je návrh zákona o narovnání s církvemi pro nás nepřijatelný. Veto v takovém případě samozřejmě podpoříme,“ řekl Babák.

„Příklad, kdy by se dvěma klubům podařilo vetovat hlasování ve třetím čtení mimo uvedené hodiny,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. Nevylučuje však, že výklad vládní koalice může být jiný. „Vždyť se na to podívejte. Ohýbání právních řádů vůbec se stalo jejich dlouhodobým hobby,“ směje se Filip. „Nicméně, zkusit to musíme a uvidíme, zda se podaří ČSSD a KSČM toto hlasování odložit,“ dodává. Komunistický klub je podle něj jednoznačně připraven sociální demokraty ve vetu podpořit.

Přesto, že Jiří Paroubek nemá svůj klub, je připraven i on veto podpořit. S návrhem ČSSD vyjádřil souhlas. „Jestliže bude příležitost a někdo mě osloví, jsem připraven takové veto podpořit," řekl pro ParlamentníListy.cz. 

Podle předsedy ČSSD existují možnosti, že se bude církvím vracet majetek, který nikdy nevlastnily. "Náš poslanecký klub v žádném případě takovouto podobu majetkového narovnání s církvemi v Poslanecké sněmovně, a předpokládám, že i na půdě Senátu, nepodpoří," zdůraznil Sobotka.

Jednou z možností, jak lze přijetí zákona zdržovat, je podle předsedy klubu sociálnědemokratických poslanců Jeronýma Tejce vetovat projednávání všech návrhů zákonů ve třetím čtení, tedy před závěrečným hlasováním po 14:00 ve středu a v pátek. „Pro to bychom měli mít dostatečné prostředky, protože tam to vetování je možné provést na základě veta dvou poslaneckých klubů,“ konstatoval.

„A myslím, že bude dobře, když tady každou středu a pátek dopoledne se sejdeme a budeme o těch církevních restitucích hovořit, dokud budou argumenty pro a proti,“ dodal Tejc. Jak poznamenal, bude prý jen na koaličních poslancích, zda budou chtít ve sněmovně trávit středy a pátky i na začátku července, nebo zda je lepší se dohodnout s opozicí na úpravě zákona. Míč je tak podle něj na straně koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…