Vlastimil Tlustý říká nahlas, co je za složenými mandáty Tluchoře a spol.

07.11.2012 20:02

Politický byznys ze středečního rána jistě brzy vyplave na povrch, hodnotí dění v Poslanecké sněmovně těsně před schválením vládního daňového balíčku bývalý člen ODS Vlastimil Tlustý. O motivaci rebelů a dnes již bývalých poslanců ODS má jasno v tom, že o nějaké daně jim prý určitě nešlo.

Vlastimil Tlustý říká nahlas, co je za složenými mandáty Tluchoře a spol.
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Bývalý poslanec Vlastimil Tlustý skončil ve sněmovně už na jaře 2010. Rok předtím pomohl svým hlasem shodit vládu Mirka Topolánka, kterou již dlouho předtím trápila krize důvěry vůči koaličním partnerům. K podobnému hořkému konci se ve středu ráno přiblížila vláda Topolánkova nástupce Petra Nečase. Jenže pak trojice rebelujících poslanců složila poslanecké mandáty se slovy, že nebudou jako exposlanec Tlustý lidmi, kteří pravicový kabinet shodí.

Jak na jejich slova reaguje poslanec, který se k podobnému kroku před třemi lety odhodlal? "Vývoj událostí ukázal, že pánům Tluchořovi, Fuksovi a Šnajdrovi o daně příliš nešlo. Chtěli dosáhnout něčeho jiného a nebude trvat příliš dlouho, než se to dozvíme," uvedl Tlustý v reakci pro ParlamentníListy.cz. Složení mandátu trojicí rebelů nazývá politickým obchodem.

Politický obchod: Mandát za "něco"

"Víme, že vzdání se mandátu není vůbec časté, vlastně se jejich krok nedá vysvětlit jinak než jako nějaký byznys, ten odchod byl za ´něco´, víc ukáže čas," říká Tlustý. Konkrétní informace, o čem by onen obchod měl být, ale nemá ani on. O skutečné motivaci podle exposlance hovoří i vývoj událostí posledních pěti týdnů. Zpočátku to totiž vypadalo, že vzbouřenců je mnohem více. "Pokud by jim opravdu šlo o daně, snažili by se najít kompromis. To se ale nestalo," dodává pro ParlamentníListy.cz Tlustý.

Před kongresem občanských demokratů v Brně se mluvilo dokonce o sedmi rebelech a zároveň třech členech klubu Věcí veřejných, kteří měli odpadlíky ODS v hlasování o vládním daňovém balíčku nahradit. Počet nespokojených poslanců, slibujících nepřímo potopení Nečasova kabinetu, klesl na tři po neúspěšném pokusu odstranit Nečase z postu stranického lídra. Zbývající nespokojence pak nahradila ve středu ráno trojice nových poslanců, z nichž Roman Pekárek je jedním z nepravomocně odsouzených v tzv. kolínské kauze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…