Za špatnou opravu Karlova mostu hrozí pokuta až 4 miliony korun

26.01.2010 14:20

Krajský úřad Plzeňského kraje bude rozhodovat o pokutě za poškozený pražský Karlův most.

Za špatnou opravu Karlova mostu hrozí pokuta až 4 miliony korun

Krajský úřad Plzeňského kraje bude z pověření ministerstva kultury posuzovat, zda byl jako národní kulturní památka znehodnocen při probíhajících opravách Karlův most v Praze. „Ve hře je pokuta, která by se mohla vyšplhat až do výše čtyř milionů korun," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Plzeňského kraje Jana Filípková.

Ministerstvo kultury pověřilo Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje jako orgán státní památkové péče vedením řízení ve věci podnětu Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče ze dne 30. dubna 2009 k uložení pokuty vlastníkovi Karlova mostu, kterým je Hlavní město Praha a zhotoviteli obnovy společnosti MOTT MACDONALD Praha, spol. s r.o. za znehodnocení národní kulturní památky při probíhající obnově mostovky a parapetů.

Nečinnost magistrátu?

„Ministerstvo kultury pověřilo Krajský úřad Plzeňského kraje projednáním zmíněného podnětu z důvodu nečinnosti Magistrátu hlavního města Prahy, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu," řekla Filípková. „Náš úřad po obdržení usnesení shromáždil podklady, ze kterých vyplývá, že zde existuje důvodné podezření ze spáchání správního deliktu. Naši experti už také provedli prohlídku Karlova mostu," zdůraznila Filípková.

Krajský úřad Plzeňského kraje již zahájil správní řízení jak s vlastníkem Karlova mostu, tak se společností MOTT MACDONALD Praha, spol. s r.o. Pokud se v rámci probíhajícího řízení prokáže, že ke spáchání správního deliktu skutečně došlo, zákon o státní památkové péči umožňuje uložit pokutu do výše až čtyř milionů korun.

„Před ukončením řízení a jednoznačným prokázáním spáchání správního deliktu je však předčasné o výši pokuty hovořit, jakékoliv sumy jsou čistě spekulativní a nepodložené," vysvětlila mluvčí úřadu Jana Filípková.

„Pokud se týká předpokládané délky řízení, nelze ji předem přesně stanovit již jenom s ohledem na skutečnost, že se nejedná o jednoduchý případ a budou se dále shromažďovat podklady pro rozhodování krajského úřadu v této věci. Krajský úřad Plzeňského kraje rozhodne až po zjištění stavu věci, o němž nebudou důvodné pochybnosti," dodala Filípková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dvo

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…