Šojdrová: Už nyní homosexuálové vychovávají děti. Zákon neměňme

12.02.2010 13:22

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová vysvětluje, co vadí lidovcům na chystané novele zákona o adopci dětí homosexuálními páry.

Šojdrová: Už nyní homosexuálové vychovávají děti. Zákon neměňme

Ve vládě se mluví o gay a lesbických párech a lidovci jsou na pozoru. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb pracuje na novele, která by umožnila registrovaným homosexuálním párům adoptovat děti.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová kvůli tomu na svých internetových stránkách píše: „Nesouhlasím s adopcemi pro registrované partnery. Připojte se podpisem k protestu!" V krátkém rozhovoru jsme se jí zeptali, proč?

Vysvětlete, prosím, co je cílem vaší petice?

Ono se o petici nejedná. Já to beru jako komunikaci s lidmi. Každý jednoduše do formuláře napíše jsem pro, nebo jsem proti adopci. Je to prostě možnost, aby lidé řekli svůj názor. Takže o petici vůbec nejde.

Co vám na novele, kterou se zabývá ministr Kocáb vadí?

Pro dítě je nejlepší prostředí rodina - maminka, tatínek. Současný stav umožňuje adopci rodině i jednotlivci, a chceme, aby to takto zůstalo.

Ale i dnes si homosexuálové, pokud nejsou v registrovaném partnerství, mohou dítě osvojit. Je to tedy tak, že vám v principu nevadí, že dítě vychovávají homosexuálové, ale vadí vám, že by tyto páry byly v oficiálním svazku?

Tak to není. Ano, já věřím, že to může fungovat dobře, když dítě vyrůstá v péči homosexuálního páru. Jedná se ale o nepotvrzené společenství, kde jeden z toho páru je rodičem dítěte. K homosexuálům se tak děti dostávají přirozenou cestou, která se samozřejmě vyloučit nedá. A já jsem současný stav ochotná respektovat, protože je přirozený. Domnívám se navíc, že takto vychovávaných dětí je u nás hodně málo.

Ministr Kocáb uspořádal ve čtvrtek debatu se svými poradními orgány a se zástupci různých institucí. Dostala jste pozvánku? Řekla jste mu své námitky?

Dostala jsem pozvání ale bohužel příliš pozdě na to, abych mohla debatu zařadit do svého programu. Takže jsem se diskuse nezúčastnila.

Připravujete nějaké další kroky proti plánu Rady vlády, která s požadavkem na zavedení novinky v oblasti adopce za ministrem Kocábem přišla?

Já rozhodně opravdu nemám sílu cokoli řešit. Spíše oslovím sdružení, která se zabývají právy dětí. O práva dítěte zde jde v první řadě.

Více si přečtěte ZDE

Foto: sojdrova.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…