Česká ekonomika se rychle blíží k ledovci, varuje Tlustý

22.02.2010 10:36

Po Řecku, jehož státní finance se ocitly za hranicí bankrotu, přijde možná na řadu i Česko. Myslí si to exministr financí Vlastimil Tlustý.

Česká ekonomika se rychle blíží k ledovci, varuje Tlustý

Pokud po volbách nebude sestavena vláda, která bude schopna a ochotna prosazovat radikální reformy, přijde kolaps celé české státní ekonomiky, varuje Vlastimil Tlustý. "Buď se provedou rychlé reformy, a pak k bankrotu nedojde, nebo naše ekonomika směřuje nevyhnutelně na ledovec," řekl pro agentruru Mediafax.

Česká ekonomika je parník, který musí změnit kurz

Stejně jako prezident Klaus i Tlustý přirovnává řízení společnosti i státní ekonomiky k velkému parníku, který má sice dlouhou reakční dobu, je u něj ale vemi těžké odhadnout, jak intenzivní je potřeba  změny kurzu. "Česká republika ještě má nějaký prostor, jak ekonomiku zachránit, ale už toho prostoru mnoho nezbývá. Na potřebné kroky máme maximálně rok," upozornil Tlustý.

Klíčová v případné záchraně státu před kolapsem ekonomiky bude povolební vláda. Její sestavení nebude přitom závislé na hlavě státu. Té Tlustý jako jediné důvěřuje

"Už nevím, na koho spoléhat. Zbývá jenom pan prezident. Doufám, že ten po volbách přijde a řekne, podívejte se, takhle to dál nejde. Vláda musí vzniknout taková, která tyto kroky udělá. Je jedno, kdo má kolik hlasů, je potřeba, aby vládu sestavil někdo, kdo si vezme všechno na odpovědnost a nepopulární řešení, která prostě budou bolet, udělá," uvedl exministr financí.

Za všechno může Janota a Kalousek

Za kritický stav současné ekonomiky podle Tlustého může zejména současný ministr financí Eduard Janota a jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09). Oba podle něho nebyli dlouho schopni uznat, že se na Česko valí krize a i jejich současné proklamace označil za lživé.

"Jsou to typické Janotovy za mlhou schované vize, které říkají, že stane-li se pět zázraků, tak bude lépe. Ale tyto zázraky se nestanou a lépe nyní nebude," řekl Tlustý s tím, že rozpočet, který Janota sestavil, je katastrofou.

Foto: tlusty.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…