Tibetský den pro Jacques nekončí. Zamíří před čínskou ambasádu

10.03.2010 15:29

Přátelé Tibetu v úterý ani ve středu ve sněmovně neuspěli s návrhem rezoluce odsuzující porušování lidských práv v himalájském království. Podepisují tedy rezoluci individuálně. Podpisový arch hodlají večer předat i čínské velvyslankyni.

Tibetský den pro Jacques nekončí. Zamíří před čínskou ambasádu

Jak konstatovala mluvčí a předsedkyně výboru, poslankyně Kateřina Jacques, pokusy o patřičné připomenutí výročí okupace Tibetu Číňany dopadly neúspěšně. Systematicky proti byli především poslanci levice. Sněmovna tak nejenom nepřijala rezoluci podobné té, která prošla v roce 2008, ale nedosáhla ani vyvěšení vlajky na hlavním stožáru sněmovní budovy. „Nevzdáváme se, já doufám, že během několika let ta vlajka nad budovou zavlaje, a osobně věřím, že jednou se tak stane i v samotném Tibetu," prohlásila Jacques.

Bublan podpořil Tibet proti vůli svého poslaneckého klubu

Do novinářského atria ve sněmovně dorazila s početným doprovodem členů Skupiny přátel Tibetu Parlamentu ČR. Tu tvoří kromě zelených i někteří občanští demokraté a lidovci, v rozporu s postojem svého poslaneckého klubu mezi jmény najdeme i bývalého disidenta, Františka Bublana z ČSSD nebo jeho stranickou kolegyni Marcelu Mertinovou.

Klub se ve středu následkem aktivit jeho členů rozrostl o nová jména. Je jich celkem devět, mezi šesti poslanci najdeme i šéfku poslaneckého klubu lidovců Michaelu Šojdrovou nebo sněmovního nováčka Moniku Haškovou z ODS, která nahradila v poslanecké lavici Mirka Topolánka.

Kromě rezoluce ve středu poslanci podepisovali i petici za propuštění tibetského dokumentaristy Dhondupa Wangchena. Obě listiny dostanou organizátoři večerního protestního shromáždění před čínskou ambasádou. Přečíst si je může i čínská velvyslankyně v ČR Huo Yuzhen, Jacques archy vloží do její poštovní schránky.

Úterní akce „Vlajka pro Tibet" probíhá po celém světě, některé demokratické parlamenty k ní pravidelně přijímající rezoluci podobnou té pro české poslance a senátory. Vlajku vyvěšují i mnohé české a moravské radnice. Velká tibetská vlajka, opět ilegálně, vlaje od rána také z oken poslaneckého klubu zelených, které míří na Malostranské náměstí. Několik vlaječek zdobilo v průběhu středečního jednání i poslanecké lavice v pravé části sněmovního sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …