Pecina se opřel do Topolánka: Mluví jako Vandas z Dělnické strany

10.03.2010 18:10

Ministr vnitra Martin Pecina si nenechal líbit kritiku z úst Mirka Topolánka. Předsedu ODS na dotaz serveru ParlamentniListy.cz přirovnal k šéfovi zakázané, extrémně pravicové Dělnické strany Tomáši Vandasovi.

Pecina se opřel do Topolánka: Mluví jako Vandas z Dělnické strany

"Pecina je největším zklamáním ze všech tzv. nezávislých odborníků této vlády. Není ani nezávislým ani odborníkem. Je prodlouženou rukou Lidového domu. Kdo ví, co se od něho ještě nadějeme," prohlásil o Pecinovi Topolánek ve středu na chatu serveru Novinky.cz.

Pecina, který je v těchto dnech na dovolené v Itálii, za to Topolánkovi vzkázal: "Stejně mluvil před 14 dny pan Vandas, tak to od něho teď asi převzal. Myslím, že takoví lidé, jako jsou Topolánek a Vandas, ani nestojí za komentář. Jestli jsem jiným ministrem, než si tito dva představovali, jiným ministrem než Ivan Langer, pak je to pro mě vyznamenáním."

Asi si ODS moc neváží, říká o Topolánkovi Pecina

Topolánek v chatu Novinek připomněl Pecinovu minulost. "Býval to takový sympatický odéesák z Frýdku," prohlásil o současném ministrovi vnitra.

Pecina se této poznámce podivuje. "Poprvé jsem pana Topolánka viděl v roce 2003. Takže pokud chce o mě takto mluvit, měl by si alespoň ověřit fakta. V době, kdy jsem byl členem ODS, jsem totiž ve Frýdku-Místku vůbec nebydel. Do roku 2000 jsem žil Havířově. A členem ODS jsem byl do roku 1997."

Z ODS prý Pecina odešel kvůli lidem, kteří tehdy v havířovské ODS vládli. "Byla to dnes známá jména, pan Šnajdr, Říman a podobně. Pana Topolánka jsem ale opravdu neznal, takže nevím, z čeho vyvozuje, že jsem byl sympatický odeesák."

"Jestli mě někdo chce diskreditovat tím, že jsem bývalým členem jeho strany, pak si pravděpobodně sám té strany příliš neváží," dodal Pecina pro ParlamentniListy.cz.

Kandidatura za ČSSD? Verdikt padne do soboty

O Pecinovi se hlasitě spekuluje v souvislosti s kandidaturou za ČSSD. Některá média už považují za hotovou věc, že současný ministr vnitra úřednické vlády obsadí některé z čelných míst pražské kandidátky strany. Pecina se podobným úvahám nebrání, odmítá ale, že už by byla ruka v rukávu.

"Od neděle jsem s dětmi na horách, takže nevím, jaké jsou novinky. Ale zítra se vracím do Prahy a bude zasedat Krajský výkonný výbor a v sobotu pak Ústřední výkonný výbor, takže v těch dnech by se to mělo rozhodnout."

Lídrem pražské kandidátky ČSSD je zatím Petr Hulinský. Také on říká, "počkejte do čtvrtečního jednání výkonného výboru".

Čtěte také: Paroubek obrací, Pecina se na pražské kandidátce nejspíš objeví 

Zřejmé ale je, že Pecinova kandidatura je na spadnutí. Sociální demokraté s ním dle interních dohod počítají jako s členem odborného týmu a tedy i ministrem pro resort vnitra. Také Pecinova rétorika směrem k vrcholnému představiteli ODS naznačuje, že má v současnosti blíže k politické dráze v barvách ČSSD než k návratu na antimonopolní úřad, kde do jara loňského roku působil.

"Řekl jsem jasně, že pokud mi bude kandidatura nabídnuta, pak to pro tu stranu rád udělám," zní poslední Pecinova slova ke možné kandidatuře za ČSSD.

Více:
Pecina: Pro EU jsme zlobivé dítě
Paroubek obrací, Pecina se na pražské kandidátce nejspíš objeví
Pecina: Místo na kandidátce ČSSD přijmu
Ukončím kamarádšofty mezi politiky a policií, tvrdí Pecina

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…