Aerolinky chtějí nahradit mladé piloty staršími

17.03.2010 8:45

České aerolinie (ČSA) uvažují o tom, že propustí mladé piloty. Kvůli hospodářské krizi podniku.

Aerolinky chtějí nahradit mladé piloty staršími

Vedení ČSA v rámci boje s nepříznivou ekonomickou situací podniku zvažuje propouštění pilotů. Firma jim však bude muset zaplatit přeškolení, které ovšem může být hodně drahé. Uvádí to deník Právo.

Podle plánů by měla flotila ČSA během jednoho až tří roků zeštíhlit o dva dálkové Airbusy A310 a několik Boeingů 737, z nichž některé mají být nahrazeny novějšími airbusy.

„Nejkrizovější scénář počítá se zrušením devíti letadel a propuštěním 130 pilotů," řekl Novinkám zdroj z ČSA, který si nepřál být jmenován. Za loňský rok odešlo z ČSA 60 z původního počtu 530 pilotů. Odchodem dalších 130 letců by se tak jejich počet ztenčil na 340.

Právo zmiňuje, že služebně nejmladší piloti, kteří létají na turbovrtulových strojích ATR, by byli prvními na řadě. Nahradit by je měli starší kolegové z vyřazovaných boeingů.

Pro některé může tento vývoj znamenat kariérní propad. Navíc je problémem to, že každý pilot je vyškolen na jeden druh stroje, to znamená, že létat může vždy jen na jednom typu letadla. Přeškolení na jiný typ pak může přijít ČSA až na jeden  miliónu korun. Náklady pak mohou vzrůst až do stovek miliónů korun.

Aerolinie také prý uvažují o tom, že by si piloti, které v současnosti nepotřebuje, mohli vzít dlouhodobé volno s možností pracovat u jiných aerolinek.

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové zvažuje společnost několik variant restrukturalizace, ale o žádné z nich dosud nebylo rozhodnuto. „Do té doby se nebudeme ke zvažovaným krokům vyjadřovat," řekla Novinkám Hejsková.

ČSA se vloni octly v problémech, v pololetí vykázaly ztrátu 1,8 miliardy, další výsledky hospodaření nezveřejnily. Snížením počtu zaměstnanců a redukcí mezd chce firma letos ušetřit 1,6 miliardy korun.

Čtěte také:
Přistávající letadla ČSA někdo ohrožuje laserem
Pilot poslancům: přestaňte obstruovat a řešte laserové útoky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…