Restrukturalizace v ČT: Fridricha, Fričovou a Černého doplní Dolejš

24.03.2010 14:15

Ředitel České televize Jiří Janeček představil nové šéfy jednotlivých veřejnoprávních kanálů. Na vysokých postech zamíchal s Kateřinou Fričovou, Otou Černým a Milanem Fridrichem. Trojici doplní bývalý dramaturg Novy Radovan Dolejš. Ten bude mít na starosti kanál ČT1.

Restrukturalizace v ČT: Fridricha, Fričovou a Černého doplní Dolejš

Hlavním bodem pátého zasedání Rady České televize bylo projednání plánu na restrukturalizaci veřejnoprávního média. Mimo pravidelné body televizní rada volila svou Dozorčí komisi či schvalovala Výroční zprávu o činnosti České televize v loňském roce.

Restrukturalizaci stanice ČT1 bude mít na starosti bývalý dramaturg Novy a frontman skupiny Šlapeto Radan Dolejš, přeměnu druhého programu pak Kateřina Fričová. Zpravodajskou ČT24 má přetvořit Milan Fridrich, sportovní ČT4 Sport Jiří Ponikelský. Ota Černý zůstává na pozici šéfredaktora ČT Sport.

"Je nutná pro přizpůsobení se situaci v globálním mediálním prostředí a udržení ekonomické situace," vysvětlil ředitel televize Janeček.

Coby manažeří pro programová centra nastoupí ještě Andrea Majstorovičová a Václav Myslík. Podle Janečka budou jejich pravomoci významné, přesto ale budou vžd podléhat jeho kontrole.

Své návrhy mají manažeři předložit do konce června, změny začnou platit od září.

Rada České televize měla na středu naplánovanou volbu členů svého poradního orgánu - Dozorčí komise. Kandidáti se přihlašovali na základě přímého oslovení od radních. Ze 13 přihlášených kandidátů splnilo formální kritéria 12 adeptů. Z nich by mělo vzejít 5 členů komise.

Funkční období současné Dozorčí komise končí 7. dubna. Každý z radních v prvním kole vybere maximálně pět kandidátů. Členem komise se stane ten, který získá nadpoloviční většinu všech hlasů.

Nebude-li ale v prvním kole vybráno všech pět členů komise, do druhého kola postoupí dvojnásobek počtu vítězných kandidátů vybraných z neúspěšných s nejvyšším počtem hlasů.


Složení Rady České televize:

Jiří Baumruk (předseda)
Helena Fibingerová (místopředseda)
Jiří Brandejs (místopředseda)
Milan Uhde
Mgr. Jaroslav Dědič
Mgr. Petr Koutný
Jiří Kratochvíl
Dana Marklíková
Radek Mezuláník
Josef Pavlata
Jiří Presl
Jan Prokeš
Ivan Satrapa
Alena Svobodová

Radu ČT volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Členové Rady jsou voleni na funkční období 6 let, přičemž každé 2 roky je volena jedna třetina členů; mohou být zvoleni opětovně. Na místa uprázdněná z jiného důvodu než pro uplynutí funkčního období jsou voleni noví členové na dobu zbývající do konce funkčního období toho člena, jehož místo se uprázdnilo; je-li tato doba kratší než 1 rok, omezení možnosti opětovného zvolení neplatí.

Členství v Radě je neslučitelné s funkcí prezidenta republiky, poslance nebo senátora, člena vlády, soudce, státního zástupce, člena Nejvyššího kontrolního úřadu, člena bankovní rady České národní banky, s jakoukoli funkcí ve veřejné správě, s funkcí člena Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání, člena Rady Českého rozhlasu, člena Rady České tiskové kanceláře, s funkcí generálního ředitele Českého rozhlasu a s funkcí člena dozorčí komise České televize nebo člena dozorčí komise Českého rozhlasu.

Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách nebo v politických hnutích, společenských organizacích a sdruženích, občanských iniciativách apod., ani nesmí jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů při výkonu své funkce v Radě; dále nesmí být členem společností, které působí v oblasti hromadných sdělovacích prostředků, ani zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly nepříznivě ovlivňovat jeho nestrannost a objektivitu rozhodování.

S výjimkou peněžitých plnění poskytovaných v souvislosti s výkonem funkce podle tohoto zákona nesmí mít člen Rady, ani osoba jemu blízká, žádný majetkový prospěch z provozování televizního vysílání. Člen Rady nebo osoby jemu blízké nesmějí být v pracovněprávním nebo jiném obdobném vztahu k České televizi, a to i dva roky po ukončení členství v Radě. Členství v radě je veřejnou funkcí.

Jednací řád Rady ČT

Článek 1
Úvodní ustanovení

  1. Rada České televize (dále jen „rada") je orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti České televize (dále jen „ČT").
  2. Činnost rady se řídí tímto jednacím řádem přijatým podle ustanovení § 7 odst. 1 zákona č. 483/1991 Sb., o ČT, v platném znění (dále jen „zákon o ČT").
  3. Nastanou-li okolnosti, které nejsou tímto řádem předvídány, rozhodne rada při jejich řešení o postupu svého jednání.

Článek 2
Orgány rady

  1. Orgány rady jsou předseda rady (dále jen „předseda") a tři místopředsedové rady (dále jen „místopředsedové").
  2. Stálým poradním orgánem ve věcech kontroly hospodaření ČT je Dozorčí komise, jejíž činnost se řídí ustanovením § 8a zákona o ČT.
  3. Sekretariát rady zajišťuje administrativně-technickou činnost rady. Pracovníci sekretariátu jsou v pracovněprávním vztahu k ČT.

Článek 3
Předseda

  1. Předsedu volí a odvolává rada zpravidla tajným hlasováním.
  2. Předsedou je člen rady zvolen většinou přítomných členů rady.
  3. Předseda je volen na funkční období dvou let, a to i opětovně.
  4. Předseda se vzdává své funkce písemným prohlášením doručeným do sídla rady.
  5. Předseda zastupuje radu navenek a jedná jejím jménem a podepisuje její dokumenty.
  6. Předseda-
    1. svolává a řídí jednání rady,
    2. koordinuje činnost rady,
    3. podle usnesení rady a v naléhavých případech i bez takového usnesení koordinuje plnění úkolů členů rady v době mezi jednáními rady,
    4. po projednání v radě navrhuje generálnímu řediteli jmenování a odvolání tajemníka rady,
    5. navrhuje generálnímu řediteli výši platu tajemníka rady včetně pohyblivých složek a na návrh tajemníka ostatních pracovníků sekretariátu; o podaných návrzích informuje členy rady mimo veřejné jednání rady,
    6. řídí činnost sekretariátu rady,
    7. je mluvčím rady.
  7. Předseda se schází v době mezi jednáními rady s místopředsedy i ostatními členy rady a s Dozorčí komisí nebo s členy Dozorčí komise a s generálním ředitelem ČT podle potřeby, a to zejména za účelem přípravy jednání rady.
  8. Člen rady se jednání dozorčí komise neúčastní, s výjimkou případu, kdy ho komise pozve. Člen rady má však právo požadovat po předsedovi dozorčí komise informace z oboru činnosti komise. Komise mu ji poskytne. Podle svého uvážení mu ji poskytne písemně nebo ústně, na jednání rady nebo i mimo ni, a to vždy s ohledem na zákonnou povinnost zachovávat mlčenlivost podle ustanovení § 8a odstavce 8 zákona o ČT. O skutečnosti, že člen rady požadoval po dozorčí komise informaci a o tom, zda mu byla poskytnuta, informuje člen rady radu na jejím jednání.

Článek 4
Místopředsedové

  1. Místopředsedy volí a odvolává rada zpravidla tajným hlasováním.
  2. Místopředsedou je člen rady zvolen většinou přítomných členů rady.
  3. Místopředsedové jsou voleni na funkční období dvou let, a to i opětovně.
  4. Místopředsedové se mohou své funkce vzdát písemným prohlášením doručeným do sídla rady.
  5. Nemůže-li předseda rady z jakéhokoliv důvodu plnit své úkoly, zastupuje ho předsedou či radou určený místopředseda rady.

Článek 5
Sekretariát rady

  1. V čele sekretariátu je tajemník rady, který odpovídá za jeho činnost předsedovi.
  2. Tajemník rady, jakož i ostatní pracovníci sekretariátu rady, jsou přijímáni do pracovního poměru na základě usnesení rady.
  3. Sekretariát rady zajišťuje též administrativně-technickou činnost Dozorčí komise.
  4. Pracovníci sekretariátu rady spolupracují se zaměstnanci ČT určenými generálním ředitelem ČT za účelem přípravy podkladových materiálů pro jednání rady a Dozorčí komise.
  5. Činnost sekretariátu je hrazena v rámci rozpočtu rady z prostředků ČT.

Článek 6
Jednání rady

  1. Rada jedná podle potřeby, nejméně však jednou měsíčně.
  2. Jednání rady svolává předseda, zpravidla na základě předběžného pracovního plánu rady. O místě, termínu a návrhu programu jednání budou informováni členové rady zpravidla sedm dní předem.
  3. Program jednání navrhuje předseda. Člen může předložit návrh dalšího bodu programu nebo jeho změnu, a to písemně v dané lhůtě, nebo ústně na začátku jednání při projednávání návrhu programu jednání. Navržená změna programu jednání nabývá platnosti automaticky s výjimkou případu, kdy se proti vysloví hlasováním většina přítomných členů rady.
  4. Předseda svolá jednání rady rovněž tehdy, požádá-li ho o to prokazatelným způsobem Dozorčí komise nebo alespoň pět členů rady.
  5. Podkladové materiály pro jednání rady obdrží její členové alespoň 48 hodin před termínem jednání. V případě nutnosti je možno podkladový materiál předložit i před začátkem jednání rady; s projednáním takového tématu musí rada souhlasit.
  6. Jednání rady je veřejné. Veřejnost může být na základě usnesení rady z celého jednání nebo z jeho části vyloučena při naplnění podmínek ustanovením § 7 odst. 3 zákona o ČT.
  7. Jednání rady se zúčastňuje i generální ředitel ČT bez hlasovacího práva, nebo jím určený zástupce.
  8. Rada je způsobilá se usnášet za přítomnosti nadpoloviční většiny všech svých členů, je-li přítomen předseda rady nebo některý z jejích místopředsedů.
  9. Rada přijímá rozhodnutí ve formě usnesení nadpoloviční většinou hlasů přítomných členů, s výjimkou rozhodnutí podle § 8 odst. 1 písm. b), e), f), g), j), k) a l) zákona o ČT, které přijímá nadpoloviční většinou hlasů všech členů a s výjimkou rozhodnutí o jmenování a odvolání generálního ředitele ČT, k němuž je zapotřebí alespoň deset hlasů členů rady.
  10. Rada hlasuje o návrhu usnesení k jednotlivým projednávaným tématům. O pozměňovacích návrzích hlasuje vždy v opačném pořadí, než ve kterém byly podány.
  11. Na žádost člena rady se o části návrhu usnesení hlasuje odděleně.
  12. Rada svým usnesením určí zpravodaje k jednotlivým bodům programu. Podle potřeby rada může jmenovat stálé nebo příležitostné pracovní skupiny.
  13. Z jednání rady pořizuje předsedající zápis, jehož součástí nejsou skutečnosti chráněné podle zvláštních právních předpisů. Originál zápisu ověřují svými podpisy členové návrhové komise, volení pro každé jednání rady, a předsedající jednání.
  14. Písemná prohlášení členů rady, která nemají charakter usnesení, mohou být uveřejněna pouze jako příloha ze zápisu jednání.
  15. Rada může umožnit vystoupení na svém jednání i nečlenům Rady. Pokud jde o zaměstnance ČT, vyzve generálního ředitele, aby zprostředkoval vystoupení jednotlivých zaměstnanců na dané téma. V případě ostatní veřejnosti může Rada ČT umožnit časově omezené vystoupení jednotlivců ke konkrétnímu tématu, pokud o to požádá některý člen Rady.

Článek 7
Závěrečná ustanovení

  1. Tento jednací řád nabývá účinnosti dnem 15. srpna 2007.
  2. Dnem účinnosti tohoto řádu se zrušuje jednací řád ze dne 7. března 2007 ve znění pozdějších změn a doplňků.

V Praze dne 15. srpna 2007

PaedDr. Jiří Baumruk
předseda Rady České televize

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…