Výsměch, nenávist, pohrdání. To čeká staré lidi na Facebooku

29.03.2010 7:49

„Pozabíjet vás všechny," odpovídá babičce Adel Foltýnová. „A co ty Marečku? Přidáš si?" „Ty krávo! Granát na vás," odpoví Marek Voneš. Babičce by to asi neřekli, ale u fotky autobusu plného důchodců to zahlásí bez zaváhání. Řeč je o členech facebookové skupiny, co má víc fanoušků než všechny politické strany dohromady.

Výsměch, nenávist, pohrdání. To čeká staré lidi na Facebooku

„Také nenávidíte, když si důchodci stěžují na naši generaci?", „DŮCHODCI.. když vydrží lítat 2 hod po městě,vydrží stát 10 min v autobuse..", „Důchodci jsou čím dal tím víc drzejší a drzejší!!!".

Nejde o výroky odposlechnuté v pozdních večerních hodinách v restauračních zařízeních, ale o názvy v současnosti oblíbených facebookových skupin. Každá z nich má přes patnáct tisíc fanoušků. A žádná z nich se netají svými nepřátelskými postoji vůči nejstarší generaci.

Jejich revír je Kaufland

Více jak dvou set tisíc fanoušků již dosáhla zatím na Facebooku největší protidůchodcovská skupina „Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI!".

„Jejich protivníci jsou mládež, vysoké ceny a schody. Důchodci z ČR buzerují, hledají slevy a sedí v autobusech ve dne v noci," tak zní popisek skupiny, který zaujal přes 200 tisíc lidí.

Na stránkách se kromě různých videí, která ukazují buď agresivní chování lidí pokročilého věku, či která takové lidi různým způsobem zesměšňují, může návštěvník též narazit na fotografie (podobného ražení jako videa) a k nim přidané komentáře.

I když se jednotlivé protidůchodcovské facebookové skupiny liší názvem a počtem fanoušků, jejich obsah je stejný. Stejné komentáře, stejné fotky, stejné fórky. A závěr, který většinou mladí lidé ze svého členství vyvozují? Shrnuje ho i podobná konverzace: „Počkejte, jednou budeme taky takoví." „To radši chcípnu, než abych byl/a takový/á".

Dále čtěte:
Na Facebooku by se ČSSD nedostala ani do sněmovny

Důchodce zabíjet většinou nechtějí, stačí se jim vysmát

Nalezneme tam ovšem i takové komentáře, které skupině lidí staršího věku přejí smrt. Fotka autobusu plného důchodců je doprovázena komentáři: „Granát na ně", „Pozabíjet je všechny."

Do skupiny se přihlásilo i několik lidí, kterým se způsob zábavy postavený na zesměšňování důchodců, nelíbí. Ve skupině se rozjela diskuse, že účelem je se pouze pobavit. Diskutující Ondřej Skorka shrnuje argumenty: „Většina názvů skupin na Facebooku je jenom nějaká hláška, nebo fórek, co autor skupiny někde slyšel a naprostá většina členů se připojí jenom, protože jim ta hláška připadá vtipná, což si myslim, že je asi tak případ této skupiny... A účelově vybrat několik komentářů a analogicky z toho odvodit, že celá ‚generace‘ je taková nebo maková, tak to není."

Diskutující se shodnou na tom, že účelem je se pouze zasmát, že název skupiny je vtipný a že i její popis je pravdivý. Příspěvkům, které si přejí smrt důchodců, se dostalo všeobecného odsouzení.

Skupina má potenciál ničit, tvrdí šéfredaktor časopisu pro seniory

Jiří Hrabě, šéfredaktor časopisu, který pomáhá seniorům, Vitalplus, k tomuto vysvětlení zaujímá výhrady. „Lze to brát jako zábavu jen do určité míry. Pokud to přeroste v otevřenou
nenávist a jedenáctiletá dívka tam napíše: ‚nejradši bych je zabila‘, to už není zábava, ale impuls, abychom se zamysleli nad tím, kde se stala chyba. Protože úroveň vyspělé společnosti se pozná i podle toho, jak se dokáže postarat o své seniory a jak se k nim chová," upozorňuje pro ParlamentniListy.cz Hrabě na to, že právě na půdorysu „zábavy" vzniká prostor pro nebezpečná vyjádření a chování:

„Skupina má potenciál ničit, stačí si představit člena této skupiny, který se rozhodne demonstrovat svůj vztah k seniorům v praxi, nechat se u toho nafotit či natočit a pak se s tím
‚pochlubit‘ ostatním členům skupiny," varuje šéfredaktor časopisu pro seniory.

Může skupina podnítit averzi k seniorům?

„Tato facebooková skupina je v zásadě celá postavena na společenském stereotypu - jak vidí mladí seniory? Jako frontu v Kauflandu! Bohužel si asi zakladatel skupiny neuvědomuje jednu zásadní věc: senioři, stejně jako mladí či lidé v takzvaném aktivním věku jsou heterogenní skupina," hodnotí pro ParlamentniListy.cz celou skupinu Hrabě a upozorňuje, že lidí staršího věku, kteří na Facebooku jsou, se může skupina i nepříjemně dotknout.

„Na Facebooku není těch seniorů málo, někteří tam dokonce věcně diskutují, aby to po spršce přihlouplých a nenávistných komentářů vzdali. V obecné rovině to není nic jiného než iracionální útok na skupinu obyvatel, která může podnítit absurdní a neopodstatnělou averzi," uzavírá svou úvahu nad možnými důsledky vzniku a existence skupiny s dvousettisícovou základnou Jiří Hrabě.

Foto: facebook.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…