Oprava Karlova mostu je zfušovaná. Praha zaplatí přes tři miliony

31.03.2010 12:29

Šéf památkové péče pražského magistrátu se proti verdiktu krajského úřadu ohradil. Stojí za firmou, kterou si Praha na rekonstrukci najala.

Oprava Karlova mostu je zfušovaná. Praha zaplatí přes tři miliony

Obavy památkářů se potvrdily. Probíhající opravy pražského Karlova mostu, zapsaného v seznamu UNESCO, kulturní památku znehodnotily. Ve správním řízení o tom rozhodl krajský úřad v Plzni, který se rekonstrukcí mostu zabýval z pověření ministerstva kultury.

Za nečinost odboru památkové péče udělil úřad pražskému magistrátu pokutu 3,25 milionu korun. „Její výše odpovídá významu národní kulturní památky," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí úřadu Petra Jarošová s tím, že Praha mohla být sankciována až čtyřmi miliony korun.

Šéf magistrátního odboru památkové péče v Praze Jan Kněžínek ovšem za firmou Mott MacDonald, kterou si metropole na rekonstrukci najala, i nadále stojí. A verdikt úřadu se mu nezdá. "To rozhodnutí je celé trošku na vodě. Mně přijde už podezřelé to, že se tím zabývala Plzeň," řekl ParlamentnímListům.cz.

"To, že dostaneme třímilionovou pokutu, to je fakt smutné. Stát nám na rekonstrukci nedal ani vindru, celou rekonstrukci platí Praha, žádná Evropská unie, všechno Pražané," posteskl si.

Podnět k přezkoumání kamenických prací dalo Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče. Plzeňský úřad mu dal ve středu zapravdu, že při opravě mostu byly poškozovány či vyřazovány cenné historické kamenné bloky a že dělníci nevhodně používali moderní materiály bez respektu k tradičním technikám.

Kněžínek: Chyby firma napraví, ze svého

"To je teoretický spor. Památkáři říkají, že by to bylo hezké, kdyby to vypadalo takhle druhá strana zase říká, že za šest let bychom je museli vyměňovat," míní Kněžíček. V tomto „akademickém" sporu stojí podle svých slov jednoznačně na straně Mott MacDonald.

Připustil ale, že firma mohla udělat některé z chyb, které jí památkáři vyčítají. Ty prý bude muset napravit. „Zatím je to jen stavba, tam nebyl převzat jediný kámen," rozčiloval se Kněžínek.

„Až se to bude předávat, samozřejmě tam půjde kameník a že chyby, na které poukazují památkáři, tak se budou na místě dodělávat. Teprve poté to převezmeme," tvrdí šéf památkového odboru magistrátu.

Kdo zaplatí pokutu? My všichni

Na otázku, zda bude Praha chtít nějakým způsobem od Mott Macdonald zafinancovat pokutu od krajského úřadu, Kněžínek odpověď nezná. Podle jeho vyjádření to spíše vypadá, že platit budou daňoví poplatníci.

"To neumím říct, ale oni musí ty chyby při výměně kamenů napravit. A to (Mott MacDonald) platí ze svého. Tu pokutu odneseme všichni... a myslím si, že je to nesmysl a že to takhle nemělo dopadnout," uzavřel Kněžínek.

Rekonstrukce Karlova mostu je rozdělena do tří etap. V roce 2003 a 2004 proběhla rekonstrukce pilířů. Druhou stavbou je oprava mostovky a hydroizolace, která skončí na jaře a která si vysloužila onu třímilionovou pokutu.

Třetí stavbou je oprava pláště mostu, která by mohla začít nejdříve za rok a skončit. „To je stavba při které bude probíhat výměna kamenů a to může trvat i deset let.

Oprava Karlova mostu si vysloužila pokutu již dříve. Loni v létě inspektoři ministerstva kultury sankcionovali Prahu částkou 54 tisíc korun za to, že o rekonstrukci neinformovala archeologický ústav a že neměla dokumentaci k opravě zábradlí.

ČTĚTE TAKÉ

Čtyřicet tisíc lidí žádá záchranu Karlova mostu. UNESCO o nich ví

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…