Politologové: Proč Topolánek propadl? Zahodil program i etiku

13.04.2010 12:05

Analytici napsali politický nekrolog Mirka Topolánka. Patří do něho nejnovější výzkum STEMu, podle kterého 93 procent lidí nepovažuje expředsedu ODS za dobrého politika.

Politologové: Proč Topolánek propadl? Zahodil program i etiku

Končící předseda ODS Mirek Topolánek dostal na odchodnou nelichotivé vysvědčení. Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz agentura STEM zjistila, že Topolánka považuje za dobrého politika pouze 7 procent lidí.

Oslovení politologové soudí, že za propad Topolánka může jeho odklon od volebního programu z roku 2006 a aplikování metody „pokus - omyl".

"Když v roce 2002 nastoupil po Václavu Klausovi, byl úplně jiný typ lídra. Přinesl jiný typ komunikace s veřejností, jiný typ komunikace s médii. A měl nakročeno stát se opravdu silným a centristickým předsedou," vzpomíná v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Petr Žantovský z Univerzity Jana Ámose Komenského.

Topolánek zklamal lidi Modrou šancí

Podle něho Topolánkovi zlomil vaz volební program Modrá šance, s nímž před čtyřmi lety těsně porazil sociální demokracii Jiřího Paroubka ve sněmovních volbách.

„První a fatální chybou bylo, že ten program po volbách hodil do koše a začal dělat všechno jinak než slíbil voličům. Na kongresu roce 2008 pak svou pozici obhájil velmi nepřesvědčivě. A od té doby byl veřejností spíše trpěn než oblíben," řekl Žantovský ParlamentnímListům.cz.

Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie odhalil víc příčin Topolánkovy neoblíbenosti. „Už od počátku nepůsobil jako profesionální politik, který se pro tu profesi narodil. Ve srovnání s ostatními politiky měl slabší vzdělání, slabší intelektuální potenciál a myslím si, že voliči, nehledě na to, kterou stranu volí, že toto vnímají," míní politolog.

Neetická rozhodnutí, pokusy a omyly

"V okamžiku, kdy bylo třeba přijímat nějaká klíčová politická rozhodnutí, tak Topolánek slepoval jak se dalo. Ta ukázka sestavení vlády opřené o přeběhlíky, to bylo typické. Zkoušel nejrůznější cesty, které nevycházely a poté tedy zvolil zdánlivě tu nejjednodušší a přitom nejméně etickou. Zkrátka dělal politiku metodou pokusů a omylů," dodal Jelínek.

Oba politologové se ale shodli, že Topolánek dokázal stranu „hodit do latě". „Na straně druhé kolem sebe dokázal švihat bičem a vyhrávat volby," přiznal bývalému šéfovi ODS Jelínek.

V průzkumu STEMu na Topolánkovu politickou kariéru ovšem respondenti příliš dobrém nevzpomínají. Na otázku: "Když vezmete všechno dohromady, byl Mirek Topolánek podle Vás dobrý, průměrný nebo špatný politik?"

Jen 7 procent lidí totiž odpovědělo, že byl Topolánek dobrý politik. 49 procent repondentů ohodnotilo Topolánka jako průměrného a 44 procent pak řeklo, že byl Topolánek jako politik špatný.

Průzkum proběhl 12. dubna telefonickou formou dotazování respondentů. V reprezentativním panelu 998 osob starších 18 let odpovědělo 637 osob.

ČTĚTE TAKÉ:
Exkluzivní výzkum: ODS si s Nečasem polepšila. Ale jen nepatrně
Langer a Bém ustáli hlasování výkonné rady ODS. Jdou do voleb

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…