My nic, my nechceme zakázat Ladu, tvrdí sdružení Romea

15.04.2010 9:31

Romové nejsou jednotní v tom, zda chtějí či nechtějí prosadit, aby ministryně školství Miroslava Kopicová zakázala ve školách číst Ladovu pohádku. „My to nechtěli“, tvrdí jedno z romských sdružení.

My nic, my nechceme zakázat Ladu, tvrdí sdružení Romea

Romské sdružení Romea rozeslalo médiím e-mail, v němž tvrdí, že jim rozhodně nevadí pohádka Josefa Lady Kocour Mikeš. Pasáž knihy, kde je Mikeš přepaden, svázán v pytli a hozen do vozu, je totiž podle některých Romů projev rasismu, neboť Lada v knize píše: „Milé děti, ti lidé byli cikáni."

„Romové netvrdí, že Lada je rasista, to tvrdí pan Miko," zdůraznilo sdružení Romea ve svém prohlášení. Václav Miko je přitom předseda Roma Realia a během středy, kdy požadoval, aby kniha byla stažena z důvodu rasismu ze škol, se podepsal i pod vyjádření dalších romských uskupení. Například Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma. Těm všem podle Mika prý kniha vadí.

Romea: Je to úsměvné

„Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek," tvrdí teď Romea.

Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš a Lada byl prý rasista," naprosto Romea odmítá a zdůrazňuje, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení.

„Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou a žádná hromadná petice jej nedoprovází," dodalo uskupení Romea s tím, že v konečném důsledku může aktivita Václava Miky jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritní společností.

Dále čtěte:
Odtraňte Ladu ze škol, byl rasista, volají Romové
Paulczynski (ODS): Rasista Lada, rasista kocour Mikeš
Senátorka Janáčková poškozuje oběti žhářského útoku, tvrdí Romea
ROMEA: Média, extremismus a menšiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…