Mladí socialisté vyrukovali na Modrý tým s babičkou v oranžové šále

21.04.2010 22:10

ONLINE - Natáčení předvolebních Otázek Václava Moravce speciál provázejí extrémní bezpečnostní opatření. Před budovou Domu kultury v Ústí nad Labem se shromáždilo velké množství lidí, kteří vyvolávají drobné potyčky. Prostor hlídá policie. Sál se mezitím zaplnil, moderátor Václav Moravec zpovídá od 21:00 volební lídry. ParlamentníListy.cz vám nabízí detailní přehled o dění ze severočeského města.

Mladí socialisté vyrukovali na Modrý tým s babičkou v oranžové šále

ONLINE:
 

23:05 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek si po skončení OVM zašel na oslavnou skleničku do ústecké restaurace Pepe Lopez, kam ho doprovodili Petr Benda a Jiří Šlégr. Manželka lídra sociálních demokratů, která seděla v průběhu pořadu mezi pozvanými hosty, zřejmě odjela do pronajatého teplického bytu Paroubkových.

20:52 - Osm minut před začátkem pořadu se sál zaplnil do posledního místa. Sedačky obsadili pouze organizovaní příznivci stran, nestranný divák z veřejnosti neměl šanci se do publika dostat. Podle poznatku redaktora ParlamentníchListů.cz nebude diváky až tak zajímat, co který diskutér bude říkat. Šéfové barevných týmů je totiž vyburcovali, aby jen hlasitě skandovali k projevům svého lídra na pódiu. Václav Moravec má s hlučnými diváky problém.

Krátce před zahájením se náš "zamaskovaný" redaktor posadil mezi sympatizanty ODS. Z jeho místa se ho ale pokusil vulgárním způsobem vyhodit vysoce postavený straník z ČSSD. To se mu nepodařilo.
 

20:24 - Mladí sociální demokraté se v sále pokusili narušit seskupený zasedací pořádek členů Modrého týmu tím, že mezi ně přivedli starou babičku s oranžovou šálou na krku. 
 

20:12 - Moravec informoval diváky, že začíná zhruba 40minutová zvuková zkouška, během které bude klást lídrům dotazy. Zdůraznil, že tyto otázky v pořadu nezaznějí. Zároveň se omluvil za extrémní, ale nutná bezpečnostní opatření. 

FOTOGALERIE: Čekání na Moravce

             


 

20:06 - Sál se postupně zaplňuje. Nejvíce zastoupeni jsou příznivci ČSSD a ODS. Méně už budou slyšet sympatizanti TOP 09. V publiku by mohli zasednout i zástupci mosteckých horníků. Těm jsou údajně vyhrazeny zadní řady.

Jako první z účastníků debaty přijel šéf ČSSD Jiří Paroubek v doprovodu Petra Bendy a vedoucího PR Lidového domu Petra Dimuna. Všichni zkontrolovali pódium, do toho Václav Moravec uskutečnil druhý živý vstup do televize.

Mezi pozvané hosty se posadil volební lídr Strany zelených za Ústecký kraj Martin Bursík. Tomu pondělní průzkum ČT přisoudil pouze čtyři procenta a vstup na pódium mu tím uzavřel.

Z kuloáru

Zatímco se mladí občanští a sociální demokraté skoro perou pod okny kulturáku, jejich "velitelé" - František Janata z ústecké ODS a Jaroslav Foldyna z ústecké ČSSD - se přátelsky baví v klidu a bezpečí útrob budovy.

Rozhovor, jak jej zachytil redaktor ParlamentníchListů.cz

Janata vyčítá Foldynovi přílišnou agresi mladých sociálních demokratů. Foldyna odpovidá: "Sorry, tam to vede jeden pitomec. Já si to s ním vyřídím potom." Janata se uklidní: "V pohodě, já vím, že za to nemůžeš. Uvidíme se potom, Jardo." Oba se následně rozcházejí.


 

19:40 - Početní horníci před budovou vytvořili kordon a blokují příznivce ostatních stran. Ti z nich, kteří se dostali ke vstupním dveřím, jsou na sobě namačkáni, což ještě více dráždí jejich emoce. Křik, pískot, ohlušující rámus, to se nyní děje před ústeckým domem kultury.

ODS přistavila modrou dodávku se svými volebními hesly a vedle zaparkovala oranžovou avii symbolizující antikampaň proti ČSSD. Vůz je vybaven audiosystémem a velkou obrazovkou. Na té řeční Jiří Paroubek, pod nímž rychlým tempem naskakují cifry státního zadlužení.  
 

19:23 - V sále domu kultury obsazují první místa diváci s přednostní rezervací. Tu získalo jen několik desítek lidí na oficiální facebookové stránce OVM. Z pohledu stranických sympatií jsou mezi nimi příznivci ODS, TOP 09, několik sympatizantů komunistů a na konec ČSSD. I když je oficiální otevření vstupu avizováno na 19:40 - 19:45, produkce České televize zřejmě kvůli bezpečnosti pustila "facebookáře" s předstihem.

První tři řady v sále jsou podle získáných informací vyhrazeny pro pozvané hosty. Jako první se usadily dvě dámy ze strany Věci veřejné, mluvčí Petra Hrušová a jednička středočeské kandidátky Kateřina Klasnová.

Václav Moravec mezitím na pódiu zkouší dál nazvučení. Oblečen je zatím v civilu, tedy v džínách, žlutých botách a saku.

Z kuloáru

Moderátor Václav Moravec absolvoval první zvukovou zkoušku a stejně tak první živý vstup do televize s pozvánkou na večerní pořad. ten začíná ve 21:00 a server ParlamentníListy.cz ho pro vás bude detailně zpracovávat. Mezitím nabízíme podrobné zpravodajství z dění na místě. 


 

19:01 - Prostor před budovou je neprodyšně uzavřen čekajícími lidmi. Náš redaktor při snaze dostat se dovnitř přes rozvášněné davy a monitorovat situaci v sále, utržil několik ran do obličeje od zástupců horniků, kteří se chovali agresivně v domnění, že se je snaží někdo předběhnout.


18:26 - Dalších pět autobusů s horníky přijelo před dům kultury v Ústí. Někteří jdou pravděpodobně rovnou z práce vzhledem k mouru, který některým z nich zdobí obličeje. Jejich počet každopádně přesáhl celkové obsazení příznivců všech stran. Vybaveni jsou rovněž megafonem a transparenty. Bez ohledu na stranické sympatie výhružně volají: "Běžte už do pr..., dejte šanci novým stranám. Vy jste tu byli dvacet let." Dalším jejich argumentem je "Když nechcete uhlí, topte si plynem. Putin vám ho zavře".
 

18:14 - Mezi příznivci dvou největších parlamentních stran dochází k prvním slovním potyčkám. Skupinka "modrých" se pokusila dostat na místo "oranžových". Do této atmosféry přijíždí další autobusy s horníky.


18:06 - Situace na místě se mírně dramatizuje. První dva autobusy s horníky z Mostecké uhelné už dorazily a lidé se kvůli nově přichozím obávají, že přijdou o své vyčekané pozice. Z davu se ozývají rozkazy lídrů "Sroťte řady". 

Horníci si s sebou přivezli velké transparenty s heslem "Hlasy dáme tomu, kdo nás nechá v lomu". Jejich zástupci prohlašují, že budou mít v sále své lidi, kteří budou chtít být rozhodně slyšet. První otázka, kterou Václav Moravec položí politikům, se totiž bude týkat prolomení těžebních limitů.

Příznivci ČSSD organizovaní Jaroslavem Foldynou roztáhli deštníky a skandují výhružně: Pryč s ODS!


17:59 - Do Ústí vyrazilo třináct autobusů s mosteckými horníky. Mají v plánu zaplnit celý sál, což se jim vzhledem k počtu příznivců ostatních stran nepodaří.
 

17:41 - Organizátoři příznivců ČSSD jsou připraveni na dlouhé čekání. Vchod do sálu bude otevřen až v 19:40. Proto lidem v oranžových tričkách rozdávají na místě zdarma cheesburgery, párky a pivo. Vedoucí hloučků občanských demokratů nenabízejí žádné občerstvení a nad chováním opozičních diváků se pohoršují. "Narozdíl od nich se chováme kultivovaně, nežereme párky a nepijeme pivo," poznamenal jeden z organizátorů Modrého týmu znechuceně.

Aby se před vchodem netvořila nebezpečná tlačenice, policisté organizují čekající do fronty, která se vine po celém prostranství před domem kultury. Přímo u vstupu je namačkáno pouze třicet "bojovníků" z ODS a stejný počet za ČSSD, jejichž úkolem je hájit pozice.

ODS začala rozdávat svá trika před deseti minutami, ale už jim došla.

Z kuloáru

Produkce České televize zatím netuší, kudy budou jednotliví lídři přijíždět k Domu kultury. Pravděpodobně bude vytvořen koridor mezi nastoupenými davy před budovou a politici se s nimi pozdraví.
Moderátor Václav Moravec se už nyní připravuje v zákulisí a za žádných okolností nechce být rušen. Redaktor serveru ParlamentníListy.cz byl upozorněn na ochranku, která by ho k Moravcovi nepustila.


17:24
- ParlamentniListy.cz zachytily informaci od organizátorů "šiků" ODS, že se z Prahy do Ústí nad Labem blíží autobusy se 400 příznivci šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka. V okolí budovy je připravena dopravní policie, panují totiž obavy, že narůstající počet příznivců zneprůchodní silnici kolem Domu kultury.

Redaktor na místě zaznamenal přítomnost fanoušků Dělnické strany sociální spravedlnosti, a to podle znaků na bundách. Ti ale žádného svého politika v pořadu OVM mít nebudou.


17:10 -
Podle zjištění redaktora prostor sálu prohlížejí policejní pyrotechnici se psy. K domu kultury dorazily policejní posily.


17:01 -
Na místě se organizují příznivci Modrého týmu ODS i fanoušci TOP 09. Organizátoři akce očekávají velký nápor diváků.


16:22
- Nejvíce příznivců se před divadlem sešlo zatím z řad ČSSD, přesněji Mladých sociálních demokratů. Ti mají podle získaných informací našeho redaktora za úkol v okamžiku otevření vchodu do budovy vyvinout maximální úsilí a dostat se dovnitř v co největším zastoupení. Pořadatelé tvrdí, že by sympatizanti jednotlivých politických stran neměli do budovy pronést nic, kromě oblečení ve stranických barvách. Příznivcům Jiřího Paroubka je většinou výrazně pod dvacet let, najde se i patnáctiletá mládež v oranžových trikotech.

Před budovou je i policie včetně policejního psa, který bude účastníky kontrolovat kvůli tomu, zda někdo nebude chtít do sálu pronést výbušninu. (čtěte ZDE)


16:02
- Pět dlouhých hodin zbývá do zahájení zřejmě nejsledovanějšího dílu OVM Speciál z Ústeckého kraje. Zájem diváků bude podle všeho obrovský, a to i přesto, že se v debatě neutkají mediálně největší rivalové Jiří Paroubek (ČSSD) a Miloš Zeman (SPOZ). Průzkum ČT prezentovaný v pondělí totiž lídru Zemanovců, stejně jako krajské jedničce zelených Martinu Bursíkovi přisoudil pouze čtyři procenta.

Před vchodem do budovy hlídkuje dvojice pracovníků bezpečnostní agentury ARES GROUP, která má celý podnik po pořadatelské stránce na starost. „Ano, jsme tu už teď, jak vidíte, zájem dostat se do budovy bude značný. Všichni zájemci o účast budou procházet standardní bezpečnostní prohlídkou, do sálu se nedostane nikdo v bundě nebo dokonce se zavazadly. Vše si musí nechat v šatně," řekl na místě redaktoru serveru ParlamentníListy.cz pracovník agentury.

 
Čas pořízení fotografií: 15:00


Muži z bezpečnostní agentury sklízí pravidelnou kritiku a uštěpačné poznámky mnohdy bojovně naladěných příznivců té či oné partaje. Před vchodem postává i dvojice městských policistů. Zda budou před začátkem pořadu ještě posilovat hlídky policisté nesdělili s odkazem na tiskového mluvčího MP, ale na místě prý budou až do skončení pořadu.

Ačkoli v Ústí panuje nyní počasí pod psa, neodradilo zdejší bouřlivé povětří první dvacítku diváků, kteří již nervózně přešlapují před divadlem. Nikomu ze skupinky není více jak třicet let. „Přišli jsme sem, má to být docela show. Je trochu škoda, že tu nejsou Zeman s Bursíkem, mohlo to být zajímavější," konstatují poněkud zklamaně.


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…