Zadek si neutírám levou rukou, ale papírem, vzkazuje Mádlovi a Issové internet

24.04.2010 11:28

Spot režiséra Petra Zelenky „Přemluv bábu", v němž vystupují herci Martha Issová a Jiří Mádl, vyvolal na internetu vášnivou diskusi. Debatuje se přímo na YouTube pod spotem, výměna názorů probíhá pod články na zpravodajských serverech i na stránkách ČT 24. Na Facebooku vznikla skupina na podporu spotu a několik skupin, které naopak klip odsuzují.

Zadek si neutírám levou rukou, ale papírem, vzkazuje Mádlovi a Issové internet

Klip, který je publikován na serveru YouTube, je určen především mladým lidem. Dočkal se už 111 tisíc zhlédnutí. Jeho poselství, pronesené ústy Jiřího Mádla a Marthy Issové, je jednoznačné: Mladí lidé, navštivte své prarodiče a přinuťte je k volbě pravice. A když se donutit nenechají? „Pak doufejme, že budou ještě naživu, až příště přijedete," vyhrožuje Martha Issová.

Související:
Levice si s vámi vytře zadek, vzkázal Mádl s Issovou

Arogance jako z minulého režimu

Na YouTube většina diváků s klipem nesouhlasí. „Zatím všichni, kterým jsem to video posílal, byli zhnuseni a odmítají se byť jen bavit o tom, že by snad pravici volili. Prostě to Mádl a spol. pravici ve volbách podělali, tohle video je polibek smrti pro ODS," domnívá se uživatel PalatHar.

A většina diskutujících mu svými příspěvky dává za pravdu. Ve spotu vidí aroganci vůči starší generaci, opovrhování venkovem i propagandu podobnou té z minulého režimu.

„K čemu tenhle výlev je? Dementní dědek a bába jsou neschopní volby, pravicová mládež chce změnit svět a ukáže jim co je správné. Silně arogantní názor mladých, krásných a bohatých duševně mělkých lidských bytostí," odsuzuje představitele klipu Robhan3. Brendan0Shanahan mu přizvukuje, když parodicky shrnuje obsah videoklipu: „Čau my jsme MartHa Issová a Jirká Mádl a přišli jsme vám říct jak se to má dělat, vy blbci staří z vidlákova."

Fvak Barec pak klipu vyčítá manipulativnost a připodobňuje jej k produkci politických agitek z 50. let: „Jde o úplně stejně stupidní propagandu, co dělali komouši v padesátých letech. Kdo si to pamatuje, ten mi dá za pravdu!"

Nejvíce palců nahoru má pak názor uživatele vystupujícího pod přezdívkou Lojzino2: „Nikoho přemlouvat nebudu, protože každý z těch lidí, o kterých máte takové nechutné smýšlení, má svou osobní svobodnou volbu, koho si zvolí. Co se týče dluhů, tak tento stát a tuto společnost zadlužily všechny porevoluční vlády a je to jedno jestli pravicové nebo levicové. Komunisti tuto zemi Havlovi předali bez dluhů. A zadek si neutírám levou rukou, ale papírem."

Půjdou Mádl s Issovou před soud?

Velký poprask vyvolalo video i na Facebooku, kde se scházejí především mladí lidé - tedy cílová skupina videoklipu. Jiří Mádl s Marthou Issovou vyvolali doslova boom nových skupin, které se k jejich předvolební agitaci vyjadřují.

Přemluv bábu - tedy stejně jako původní videoklip - se například jmenuje skupina, která iniciativě Mádla a Issové tleská. Otázka, kterou si jejích tři tisíce fanoušků v diskusi pokládá, však zní: V zásadě souhlasíme, ale nepřepískli to Mádl s Issovou trochu?

Skupin, které se proti agitačnímu videu naopak vymezují, vyrostlo rovnou několik. Přemluv Issovou a Mádla, Přemluv Mádla a Issovou,ať si škubnou hnátou!, ale i Popožeňme Mádla s Issovou k trestněprávní odpovědnosti!!! - tak zní některé z jejich názvů.

„Původně jsem na vypuštěný klip ani nechtěl reagovat, abych zbytečně nešel na ruku marketingovým mágům a nezvyšoval povědomí o jeho existenci," píše například zakladatel antiskupiny Přemluv Issovou a Mádla, která má momentálně kolem 1300 členů. „Nakonec jsem se ale rozhodl, že založím apolitickou skupinu na Facebooku, do které bych rád pozval každého, koho už zkrátka štve, jakým stylem se v krásné, vyspělé a bohaté středoevropské zemi vedou politické kampaně a politická soupeření jak mezi politiky, tak mezi jejich voliči."

Členem facebookové skupiny Přemluv Issovou a Mádla je například předseda Strany zelených Ondřej Liška. Jeho bývalá stranická kolegyně Olga Zubová dala přednost skupině Popožeňme Mádla a Issovou k trestněprávní odpovědnosti!!!

Slaví Zelenka Pyrrhovo vítězství?

Že je video, na němž Mádl s Issovou vyzývají k přemlouvání starších lidí k volbě pravice, politicky nekorektní, je podle režiséra klipu Petra Zelenky v pořádku. „Vulgarita a kontroverznost k němu neodmyslitelně patří," řekl režisér pro páteční Události, komentáře v České televizi.

Své dílko označil za součást takzvaného virálního marketingu. Jedná se o techniku, která pro šíření sdělení využívá především sociálních sítí. Za nízké vynaložené náklady je tak možné oslovit široké spektrum příjemců.

A soudě podle internetových reakcí se Petru Zelenkovi, Jiřímu Mádlovi a Marthě Issové jejich záměr rozšířit své sdělení na sociálních sítích vydařil. Otázkou však zůstává, zda se nejedná o Pyrrhovo vítězství - minimálně zatím se zdá, že výzva určená mladým lidem vzbuzuje spíše nesouhlasné reakce.

Také politici ČSSD a KSČM klip ostře odsoudili. Šéf komunistů Vojtěch Filip označil klip za vulgární, místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek za nevkusný.

ODS se brání, že si žádný klip u Zelenky neobjednávala a ani o něm nemá tušení. Lídr ODS Petr Nečas uvedl, že se kolem celé "kauzy" dělá zbytečně vělký humbuk a odkazuje na svobodu slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…