Pecina vysvětloval politiku ČSSD, diskutoval i s odpůrci Paroubka

28.04.2010 10:29

Být lídrem ČSSD v Praze chce odvahu a dobré hlasivky. Přesně to si musel myslet ministr vnitra a pražská volební jednička Martin Pecina, když v úterý navštívil jeden z mítinků ČSSD na pražském Andělu.

Pecina vysvětloval politiku ČSSD, diskutoval i s odpůrci Paroubka

Když kontaktní kampaň, tak kontaktní kampaň, pomysleli si někteří Pražané, když přišli v úterý odpoledne pozdravit sociálnědemokratické kandidáty na mítink před stanici metra Anděl. Ač byli tváře pražské kandidátky na místě celkem čtyři, Gabriela Kalábková, Petr Hulinský ani Miroslav Svoboda nezaujali občany tak, jako ministr vnitra Martin Pecina. Ten musel jako jediný čelit dotazům lidí, kteří mu přišli říci, proč ČSSD volit nebudou.

Paroubka nemají mladí rádi. Já vím, odtušil Pecina

Pecina byl mezi občany ve zvláštní pozici. Ač vede pražskou kandidátku strany, členem ČSSD není. Zato je ministrem vnitra v úřednické vládě. Proto si členství ve straně pozastavil.

Právě to mu jednotlivé hlasy z diskutujícího hloučku často vyčítaly. „Pane ministře, vždyť vy nejste žádnej levičák. Vy toho Paroubka taky nemusíte, že ne? Odvádí vám přeci mladé lidi, ne," oslovil Pecinu mladík okolo pětadvaceti let. „Já to vím, vím to moc dobře, ale v té straně to takhle jednoduše nejde," kontroval ministr vnitra s typicky zachmuřeným výrazem.

Trpělivě vysvětloval

Lídr pražské kandidátky ale projevil neskutečnou trpělivost při vysvětlování daňové koncepce ČSSD a výhod investičních pobídek, zavedených předchozími socialistickými vládami. V hloučku lidí vydržel argumentovat více než hodinu a půl. Odpočinul si pouze ve chvílích, kdy mu moderátor předal mikrofon, aby pronesl pár vět k předvolebním slibům oranžových.

Hélium a Marťani

Stánek ČSSD oživovalo mezi jednotlivými vstupy jazzové kvarteto. Dívky v oranžových tričkách rozdávaly balónky, přičemž skupina teenagerů stojící opodál je využívala jako vítaný zdroj hélia. Změněným hlasem pak napodobovali marťany a žádali Jiřího Paroubka o povolební koalici. Jiní „záškodníci" vylepšili oranžovou dodávku ČSSD nálepkou s rohatou podobiznou lídra strany a textem „Dej mi svůj hlas, peklem se ti odměním."

Facebookáři proti Paroubkovi

Jediným, kdo na „prokletý Anděl" dorazil protestovat proti současné politice ČSSD, byla skupinka lidí z iniciativy „Volíme proti Paroubkovi."

„Je nás asi třicet tisíc jen na Facebooku, aktivity koordinujeme s hnutím Píšťalka pro Paroubka. Kolik lidí dnes přijde, nevím, přihlásilo se jich dost," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí iniciativy Adam Kracík.

Počet lidí, kteří si v rámci pravidelné akce „Červené úterý" oblékli rudé tričko a přišli na Anděl, nakonec nepřesáhl dvacítku. I tato malá skupinka ale zaujala přítomné policisty. „Upozorňujeme vás, že to můžeme vyhodnotit jako narušování politického mítinku, a pak musíme zasáhnout," oznámil skupině policista.

Červená trička a palce dolů

Červená trička se nakonec stranou dohodla, že místo plánovaného pískotu naznačí nesouhlas palci otočenými dolů. I to ale vzbudilo rozruch mezi staršími spoluobčany. „Koukejte odsud vypadnout, my taky nechodíme na mítinky ODS," rozčílil se volič ČSSD a několikrát srazil jedné z dívek ve fialovém svetru nataženou ruku. Rozvášněné příznivce ČSSD uklidnil až Pecina, který s červenými tričky přišel diskutovat.

I přes počáteční napjatou atmosféru proběhl mítink pražské ČSSD na Andělu vcelku klidně. Počet účastníků se pohyboval okolo stovky, sympatizanti ČSSD ale většinu nevytvořili i přesto, že více než polovina z nich byla středního či vyššího věku. Místo v čele pražské kandidátky tak zřejmě bude pro Martina Pecinu znamenat hodiny a hodiny diskuse a trpělivého vysvětlování programu strany tradičně pravicovým Pražanům.

Související:
Lidé v červených tričkách přišli na mítink ČSSD, dávají palce dolů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…