Senioři jsou přítěž, myslí si čtvrtina mladých Čechů

28.04.2010 10:34

Mladí lidé si myslí, že důchodci jim přitěžují a žijí na jejich úkor. Vnímání starých lidí přitom negativně ovlivňují i předvolební kampaně nebo média.

Senioři jsou přítěž, myslí si čtvrtina mladých Čechů

Čtvrtina mladých lidí ve věku od 15 do 29 let se domnívá, že důchodci žijí na jejich úkor. Senioři pro ně představují ekonomickou zátěž a zdroj problémů, který jim odčerpává peníze. Informace vyplývají z výzkumu Věková diskriminace - ageismus, který zveřejnil deník Právo.

Až čtvrtina seniorů se podle průzkumu již setkala s tím, že se k nim někdo choval negativně, a to kvůli jejich věku. A rebelie proti důchodcům vzniká i na komunitní síti Facebook, zde existuje například skupina Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - důchodci.

Seniorem od 40

Sociologové míní, že mladí lidé, kteří se staví proti seniorům negativně, si tímto postojem vybíjí vlastní životní frustraci. Mladá generace přitom někdy za seniory označuje již osoby, které překročily čtyřicítku.

Vinu na negativním vnímání seniorů přitom mají i politici, kteří ve snaze o prosazení důchodové reformy hovoří o stáří a stránutí společnosti coby o ekonomické zátěži. Také v předvolebních kampaních hrají většinou senioři pasivní roli  - zejména coby uživatelé sociálních dávek, které jim nabízí stát.

A v pohledu na seniory hrají významnou roli i média. "O starých se nepíše, a když, tak hanlivě. V reklamě hrají roli spíše diskriminační, nebo zesměšňující, než plnohodnotné potavení v životě," uvedl pro deník ředitel Ústavu sociální péče v Praze 4 Miloš Hájek.

Více čtěte:

Vykydal (TOP 09): Předsudky o životě seniorů

Foto: facebook.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…