Spor "topkaře" Husáka s lidovcem Juránkem: Koho volí jih Moravy?

28.04.2010 19:47

Poslanec a místopředseda jihomoravské TOP 09 Jan Husák si pochvaluje výsledky krajského výzkumu agentury SC&C pro středeční speciál Otázek Václava Moravce. TOP 09 v něm dosahuje na 16,5 procenta, zatímco Juránkova KDU-ČSL ve své baště podle prognóz živoří s 6,5 procenty.

Spor "topkaře" Husáka s lidovcem Juránkem: Koho volí jih Moravy?

"Myslím si, že na jižní Moravě je silná skupina konzervativních lidí, kteří si uvědomili, že je třeba stavět na konzervativních hodnotách a určité odpovědnosti. Uvědomili si, že spotřebovat se může jen to, co jsme schopni sami vytvořit. Když to vezmu selským rozumem - jen to, co zasejeme, se také urodí," zdůvodnil Husák pro ParlamentníListy.cz dobré výsledky své jihomoravské organizace TOPky.

K výsledku lidovců Husák uvádí, že takto nízké číslo překvapuje i jeho. Vinu by podle něj měla strana Cyrila Svobody hledat ve svém údajném odklonu doleva, který její voliče znervóznil. Nechce ale spekulovat, zda z odlivu KDU profituje právě jeho partaj. "Jestli voliči přechází k TOP 09, Věcem veřejným či k jiným stranám, to nevím. Všechno může být pravda."


Lidovci prý znervózňují odklonem doleva

Právě Husák byl před rokem spolu s dnes již bývalým poslancem Ladislavem Šustrem strůjcem odlivu členské základy jihomoravské KDU-ČSL do nově vzniklé strany Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Největší úder dostaly členské stavy právě v Husákově domovském okrese Brno-venkov.

I tento masivní přestup může podle dvojky jihomoravské kandidátky TOP 09 stát za současnými problémy lidovců v regionu, kde byli ještě před dvěma lety zvyklí být první či druhou největší politickou silou. "Může to hrát určitou roli. Se mnou odešla celá řada zkušených a kvalitních lidí z komunální politiky. KDU to brala na lehkou váhu a říkala, že jsou to jen desítky či menší stovky lidí, ale ono se to teď mohlo projevit," řekl poslanec. 


Juránek Husákovi nevěří,  voliče prý krade ODS

Bývalý hejtman a předseda KDU-ČSL v Jihomoravském kraji Stanislav Juránek zprávu o nepříznivém výsledku průzkumu bere s rezervou. "Jsem na nízké preference zvyklý, před posledními krajskými volbami jsem měl v tomto kraji podle průzkumů 11 procent, reálně jsem ale nakonec získal 24. Tyto výzkumy neberu moc vážně," brání se Juránek. Připouští však, že KDU se na jižní Moravě bude muset "ještě hodně snažit".

Čtěte více: Těsné vedení ČSSD a katastrofa lidovců na jižní Moravě


Správný instrument pro co nejlepší volební výsledek lidovců na jižní Moravě je podle jejich lídra jasný. "My chceme dělat hlavně osobní kontaktní kampaň. Budeme se scházet s lidmi a já osobně znovu objedu všechna města v regionu," popisuje exhejtman další postup. Přetahování svých voličů TOPkou se nebojí - voliče prý přebírá hlavně ODS.

Slova bývalého spolustraníka a dnešního konkurenta Jana Husáka o příklonu KDU-ČSL doleva a údajném přispívání k zadlužení země Juránek odmítá. "My v žádném případě nic nezadlužujeme. Právě naopak. Naše projekty v Jihomoravském kraji prokázaly značné výsledky - podpora bydlení pro mladé lidi a podpora neziskových organizací, což jsou i teď zásadní body v našem programu, přináší naopak úspory."

Od konkurenční TOP 09 se Juránek zcela distancuje. "Jsem přesvědčen, že s TOP 09 už nemáme programově vůbec nic společného." Po někdejších lidovcích, kteří teď v regionu "táhnou" Schwarzenbergovu stranu, krajský předseda a volební lídr KDU-ČSL rozhodně neteskní. "Naši členové, kteří chtěli zůstat, zůstali a k těm, kteří odešli do TOP 09, se vyjadřovat nebudu."

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…