Svoboda kritizoval vládu: Nenese zodpovědnost. Kdo jí vlastně velí?

10.05.2010 13:46

Cyril Svoboda neví, kdo vede ministry současného úřednického kabinetu. Ti navíc nemají žádnou politickou zodpovědnost, což mu vadí. Lídr lidovců se do Fischerova kabinetu opřel na pondělní demonstraci Hnutí Duha proti obřímu tendru Lesů ČR.

Svoboda kritizoval vládu: Nenese zodpovědnost. Kdo jí vlastně velí?

„Tady se to jeví, jako že tato vláda je populární, a že bychom ji tu měli mít navěky. Já říkám nikdy, toto jsou lidé, kteří nemají politickou zodpovědnost, a nevíme, kdo jim vlastně velí. Je potřeba, aby byly vlády politické, abychom věděli, kdo za to má zodpovědnost," prohlásil Svoboda na improvizovaném pódiu před ministerstvem zemědělství. Kritizovaný velký tendr na těžbu dřeva je podle něj ukázkový tunel. „Někdo se na tom napakuje, to je jasné," dodal.

Svobodu doprovázel i šéf zelených Ondřej Liška. Obě strany, které v nadcházejících volbách budou bojovat o přežití ve sněmovně (dubnový průzkum Medianu), mají na tendr shodný názor, měl by se co nejrychleji zrušit a nové zakázky by se pak uzavíraly na podstatně kratší dobu, než je deset let.

Svoboda ani Liška skrz zakázku nevidí. Je pro ně neprůhledná

Zatímco zelení se především obávají, že se těžařské firmy budou snažit vytěžit z lesa maximum a nenávratně tak lesní hospodářství poničí, Svobodovým lidem jde prý o živnostníky. „My chceme, aby práci měli malí a střední podnikatelé, aby práce byla v regionech a aby se dříví nevyváželo do zahraničí a zpracovávalo se doma. Ten důvod ekologický v tom je taky," uvedl Svoboda.

Oba politici se odvolávali i na usnesení ze 14. dubna, které se jim u kolegů poslanců podařilo prosadit. To vyzývá vládu k zastavení tendru a vytvoření výběrové komise. Zadání zakázek na těžbu by také mělo být průhlednější než doposud.

Že by obří tendr na těžbu dřeva byl tunelem, odmítá razantně sám ministr Šebesta, nominovaný do vlády ČSSD. „Já naprosto odmítám ta hesla o tunelování, o to zde vůbec nejde," ohradil se během krátkého setkání s aktivisty ministr. Napadání tendrů a protestní akce považuje za součást předvolebního boje, svědčí to prý o nemístné politizaci problému. Jeho slova bohužel nevyslyšeli někteří poslanci strany, za kterou byl nominován, část sociálních demokratů výzvu poslanců vládě k zastavení tendru podpořila.

Čtěte také:

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…