Program TOP 09 jde proti zdravotně postiženým, říká Václav Krása

18.05.2010 17:06

Václav Krása, který předsedá Národní radě osob se zdravotním postižením, má vážné výhrady k programu TOP 09. Jeho zdravotnické pasáže podle Krásy psali lidé, kteří věci vůbec nerozumí.

Program TOP 09 jde proti zdravotně postiženým, říká Václav Krása

Program TOP 09 opovrhuje zdravotně postiženými, takový je názor předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy.

Zatímco ostatní strany, které mají šanci dostat se do sněmovny, s výjimkou Věcí veřejných podle Krásy uvádějí ve svých programech z pohledu zdravotně postižených rozumné body, TOP 09 je zcela mimo.

"Analyzovali jsme programy stran, které mají šanci dostat se do sněmovny. Návrhy KDU-ČSL, ODS, ČSSD a Strany zelených jsou si poměrně podobné. Všechny tyto strany počítají s příspěvky na individuální péči. Důraz na to kladou hlavně ČSSD a zelení. Drobnou restrikci lze vypozorovat u ODS. Ale není to nic dramatického," řekl serveru ParlamentniListy.cz Krása.

Věci veřejné? Sami to asi spíš berou jako recesi

"Věci veřejné sice mají program napsaný, ale oni to podle mne pojímají spíše jako recesi. Myslím, že v oblasti zdravotnictví to nemají propracované," uvedl dále s tím, že o programu Věcí veřejných se ani moc nemá smysl bavit.

"Co nás ale zarazilo, je program TOP 09, který je zaměřen vyloženě proti našim prioritám. Tady máme velký problém," dodal pak varovně.

Program TOP 09 prý dělal někdo, kdo tomu nerozumí

V programu TOP 09 je podle něho hned několik bodů, které jsou pro TOP 09 nepřijatelné: "Restrikce zákona o sociálních službách, zrušení příspěvků na péči v prvním stupni, testování příspěvků na péči z hlediska majetkových," vyjmenovával.

"Péče bude poskytována především prostřednictvím poskytovatelů sociálních služeb, což je také špatně. Jsou to věci, které jsou v zásadním rozporu s našimi prioritami. Program TOP 09 popírá individuální péči o zdravotně postižené, dá se tedy říct, že jde proti nám," uvedl Krása.

Program TOP 09 je podle něho opakem programu Věcí veřejných, "je velmi konkrétní". "Ale všechny ty konkrétní věci jsou proti nám."

"Vypadá to, že ho dělali lidé, kteří tomu ani nerozumí. Na jednu stranu je v něm sice napsáno, že budou především podporovat péči v rodinách, ale co je to platné, když všechny ty návrhy a opatření jsou přesně proti tomu," dodal Krása.

PŘEČTĚTE SI - ZÁKLADNÍ BODY PROGRAMU TOP 09:
Nepopulární program TOP 09: Propouštění či nižší sociální dávky
TOP 09 by chtěla zdravotníkům přidat až 50 procent

Foto: vaclavkrasa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…