Ať politici nechají internet na pokoji, přál si lídr pirátů

18.05.2010 21:25

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Hyde Park obhajoval svobodu internetu a volal po zavedení přímé demokracie.

Ať politici nechají internet na pokoji, přál si lídr pirátů

O přízeň voličů ČPS usiluje se sloganem „Internet je naše moře." Jak ukázaly studentské volby (podpora 7%), strana je oblíbena především mezi mladšími ročníky voličů. Pirátští kandidáti do sněmovny patří k nejmladším, lídrovi Bartošovi je 30 let.

Politik? Jako instalatér

Bartoš se v průběhu celého pořadu vymezoval vůči současným politikům. Mimo jiné požadoval zavedení referenda ve věci odvolání politika z funkce.

„Vždyť být poslancem je podobné jako být instalatérem," prohlásil Bartoš a dodal, že poslanec musí otevřeně nést odpovědnost před voliči stejně, jako ji nese instalatér před zákazníky. 

Duševní vlastnictví uznáváme, jeho strážce ne
„Stahování filmů není nelegální, nelegální je následné sdílení. Pokud si někdo stáhne film, české zákony nijak neporušuje," prohlásil hned v úvodu pořadu předseda strany.

Upozornil také na fakt, že ještě před několika lety obsah internetu žádného politika nezajímal. Je to fenomén posledních let, přičemž je to internetu ke škodě, protože politici jen omezují internetový svobodný prostor.

Hned několik diváků se ho v této souvislosti ptalo, jak se ČPS staví k problematice duševního vlastnictví.

„Chceme omezit instituce, které tvrdí, že zastupují tvůrce děl, jako je např. OSA (Ochranný svaz autorský - pozn. autora), nejsme proti právu na duševní vlastnictví jako takovému, chceme pouze zkrátit ochrannou dobu po smrti autora, která je dnes nastavena na 70 let po jeho smrti. My chceme tuto dobu zkrátit na sedm let," řekl Bartoš

O školství a zdravotnictví diskutujeme na internetu
Moderátorka Bartoše upozornila na fakt, že program strany je úzce profilově vymezen a týká se v podstatě jen oblastí, které zajímají členy strany. V programu přitom chybí zmínky o tom, jak by strana řešila problémy ve zdravotnictví či školství. 

„Chtěl bych upozornit, že naše strana existuje teprve rok a naše strana nemá odborníky, kteří pracují pro řadu jiných stran," reagoval.

Dodal, že všechny tyto oblasti mohou prodiskutovávat sympatizanti strany na internetových fórech pirátské strany. Narychlo psát program pro všechny tyto oblasti by Bartoš považoval za pokrytecké.

Čtěte také:
Nahá pirátka už i na videu. Straně ani politoglogovi to nevadí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…