Otázky Václava Moravce, které jste v televizi neviděli

20.05.2010 15:13

REPORTÁŽ Vznikne velká protikuřácká koalice? Do jakých hospod chodí Lubomír Zaorálek? To jsou témata, o kterých se po středečních Otázkách Václava Moravce mluvit nebude. Ve studiu ale padla.

Otázky Václava Moravce, které jste v televizi neviděli

Pokud vás záplava předvolebních politických debat již unavila, vězte, že být při jejich natáčení je naopak velmi osvěžující. Mimo záběry kamer jsou k sobě političtí rivalové přátelští a dokáží se spolu domluvit na kdejaké recesi.

V posledním z dílů Otázek Václava Moravce speciál se před spuštěním přímého přenosu dohodla velká protikuřácká koalice, kterou rozbili až komunisté nekomunistickým argumentem o neviditelné ruce trhu. A to navíc v atmosféře, která připomíná fotbalové derby.

Zákulisím natáčení v ostravském Domu kultury vás provedou ParlamentníListy.cz a ukáží vám, co jste v televizi vidět nemohli.

Jako na fotbale

Pravidelní návštěvníci seriálu Otázky Václava Moravce dobře vědí, že zábava v sálu začíná dobrou hodinu před natáčením, proto není desítkám lidí zatěžko postávat u dveří kulturního domu dobré tři hodiny před začátkem pořadu.

Stejně zásadní jako včasný příchod je mít na sobě originální týmový dres, které ve velkém dodávají stranické organizace. A hned se pozná, kdo komu fandí. Na rozdíl od pražského publika navíc ostravští diváci v barevných tričkách ochotně pózují fotografům.

Podobně jako před fotbalovým stadionem i zde se tlačí stovky lidí v klubových šálách a chtějí obsadit ta nejlepší místa. Také u Moravce, jako na fotbale, mají abonenti v hledišti přednost. „Takže, kdo se zaregistroval na Facebooku, jde dveřmi číslo tři," ohlašuje pořadatel. A stejně jako před fotbalovým stadionem i ve foyer Domu kultury je ochranka neúprosná. Skleněné lahve musí zůstat venku.



Hlavně, prosím, nehlučte

"Za hodinu začne přenos. Nyní si uděláme technickou zkoušku a já poprosím i sektor KSČM, aby přestal instruovat své nově příchozí kolegy," žádá Václav Moravec o klid v sále.

"Tak to jste nás měli pustit dovnitř dřív," rozčiluje se pán s třešňovou šálou kolem krku. Moravec jen kroutí očima: "A to venku čeká ještě tři sta lidí. No, potěš nás pánbůh."

Moderátor ještě několikrát požádal diváky, ať během natáčení nehlučí a zahájil zkoušku mikroportů, během níž lidovecký poslanec Jiří Carbol rozsedl tác, který na jeho židli zbyl po skleničkách se sodovkou.

Při zahřívacích otázkách nanečisto Moravec nachytal místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka na otázce, jak se ČSSD staví k legalizaci marihuany.

„Na konopí, přiznám se, jsem se nepřipravoval. Možná ještě v pátek k tomu uděláme grémium," rozesmál diváky moravskoslezský lídr sociální demokracie. „Doufám, že to v přenosu nebude tohle, nebo to se mnou bude špatné," dodal a publikum jej odměnilo bouřlivým potleskem.

Velká protikuřácká koalice

Ohledně zákazu kouření cigaret v restauracích má ale Zaorálek jasno: „Já bych to všechno vyhnal." Na to mu přitakal lídr ODS Pavel Drobil. „Ano v tomto jednom bodě bych udělal velkou koalici," smál se lídr občanské demokracie.

"Tak to já si rád občas zakouřím," přidal se do debaty lídr TOP 09 Pavol Lukša. A ráda si zakouří i komunistická poslankyně Kateřina Konečná. „Já se přiznám, jsem kuřačka a já říkám, dejte nám prostor. V hospodách často chybí popelníky a to je problém," přidala se k nadsázce.

"Tak si s sebou noste svůj vlastní, jako to dělal Otakar Motejl," vzpomněl Zaorálek proslulý zvyk nedávno zesnulého veřejného ochránce lidských práv.

K recesi se připojila i Kristýna Kočí z Věcích veřejných. „Já si tedy těžko dokážu představit, jak přesvědčujeme předsedu Radka Johna, aby v restauracích nekouřil," řekla s tím, že si véčkaři budou muset udělat vnitrostranické referendum

Konečná posléze svým soupeřům vyrazila z ruky zbraň, kterou pravicovým politikům naordinovali liberální ekonomové. „Ať si to každý hospodský řekne sám, jestli se u něj bude kouřit nebo ne, nechme působit trh. Přeci nemůžeme kuřáky jen tak vystěhovat"

Zaorálku, do jakých hospod to chodíte?

Načež Zaorálek z velké koalice vycouval. „No já jsem si to rozmyslel. Teď jsem si uvědomil, že zakazování cigaret v zaplivaných vesnických hospodách je zbytečné."

A zaváhání lídra ČSSD se k potěše celého sálu chytil konzervativec Lukša: "To tedy nevím, do jakých hospod chodíte!"

Navzdory přemlouvání moderátora i přímluvám hostů pořadu, bylo chvílemi v hledišti živo skutečně jako na tribuně fotbalového stadionu. Došlo i na pískání a bučení.

Pikantní skutečností je, že mezi tvrdé jádro rowdies zde patří fanoušci z řad honorace, kteří se schovávali za drahé obleky a elegantní kostýmky. Slyšet je bylo ale stejně hlasitě, jako když zadní řady přivítaly atraktivní lídryni Kristýnů Kočí hlasitými výkřiky „umíííí!".

Moravec se toho večera ještě mnohokrát otáčel do publika jako se otáčí kantor k neposlušné třídě. A během přenosu za zády vztyčoval na neposlušné diváky ukazováček. Mnozí výtržníci se od své zábavy ale odradit nedali - jak jste ostatně mohli v televizi vidět a slyšet.


ČTĚTE TAKÉ:
Workoholik nejsem, tvrdí Moravec
Moravec je nejlepší v Evropě, nespokojenost neřešíme, říká ČT

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…