Dvanáct procent pro Bobošíkovou. STEM agenturu nezná

24.05.2010 12:46

Zapomeňte na dosud zveřejňované předvolební průzkumy. Podle německé agentury WWR Publishing GmbH rozdají čeští voliči stranám karty úplně jinak a poslanecká křesla zajistí šesti stranám.

Dvanáct procent pro Bobošíkovou. STEM agenturu nezná

Politická strana Suverenita-blok Jany Bobošíkové nedůvěřuje oficiálním průzkumům volebních preferencí, a tak si zadala svůj vlastní u renomované německé agentury WWR Publishing GmbH. „Nic o ní nevím," reaguje Petr Václavík z agentury STEM pro ParlamentníListy.cz na dotaz o důvěryhodnosti této agentury.

Její průzkum boří zažité představy o pravděpodobném výsledku voleb. Podle něj by vyhrála ČSSD s 24,5%, TOP 09 by získala 22,1, ODS 21,7, KSČM 12,6, Suverenita 11,7 a Věci veřejné 7,3%. „Konečně je tu jasný a nezmanipulovaný důkaz, že hlas pro Suverenitu v žádném případě nepropadne," reagovala na výsledky Jana Bobošíková.

Tuzemské agentury podcenily Suverenitu už před evropskými volbami

Podle ní nelze výsledkům našich agentur příliš věřit, protože jsou příliš propojeny s politickými špičkami. „Patrné to bylo už v evropských volbách, kdy nás agentury nepustily přes 1,2 procenta a Suverenita nakonec získala čtyřikrát tolik a skončila těsně pod pěti procenty," připomíná Bobošíková, jejíž strana opakovaně vyjádřila podezření ze zmanipulování průzkumů volebních preferencí.

„Nevyjadřujeme se k výsledkům konkurenčních průzkumů," řekl Václavík z agentury STEM. „Bez komentáře nechám i vyjádření o zmanipulovaných výsledcích. Jen si myslím, že při dost velké shodě předvolebních průzkumů by musely být zmanipulované všechny agentury, a to snad ani není možné," zapochyboval o výrocích Suverenity Václavík.

Do inzerátu Suverenity se vloudila chybička

Suverenita Jany Bobošíkové využila výsledků průzkumů agentury WWR Publishing GmbH k tomu, aby je prezentovala formou inzerátů a dostala tak k voličům vzkaz, že hlasy pro ni nebudou hlasy propadlými. Jako zadavatel inzerátu si však nevšimla, že jí průzkum přisoudil pátou příčku a v textu inzerátu uvádí, že „největším překvapením je čtvrtá příčka pro Suverenitu Jany Bobošíkové".

Související:

Bobošíková: Poslední zvonění poslancům 

Bobošíková: Suverenita boj proti ČEZu nevzdává

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …