Nic jiného než tvrdou debatu se čekat nedalo, říká Veselovský

27.05.2010 10:03

Debata mezi Petrem Nečasem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem v Českém rozhlase byla tvrdá a vyhrocená. Potvrzuje to i moderátor Martin Veselovský.

Nic jiného než tvrdou debatu se čekat nedalo, říká Veselovský

Duelem volebních lídrů dvou nejsilnějších stran, tedy Petra Načese a Jiřího Paroubka, skončila série předvolebních debat Českého rozhlasu. Slovní souboj mezi nimi byl ale podle mnohých pozorovatelů ostrý a místy se neobešel bez urážek a osočování, hlavně v režii šéfa socialistů Paroubka.

Moderátorovi Martinu Veselovskému to ale nevadí. „Myslím si, že jsme od začátku chtěli mít opravdu předvolební debatu, nejen proslovy jednotlivých lídrů, jak by si představovali zářnou budoucnost. Ale prostě konfrontovaná debata jednak mnou, jako moderátorem, ale zejména posluchači Českého rozhlasu. To si myslím, že vyšlo úplně skvěle," podotkl k tomu Veselovský.  

„Debata byla samozřejmě velice tvrdá a vyhrocená. Byla osobní. Na druhou stranu, dvaačtyřicet hodin před volbami se asi nedá očekávat vůbec nic jiného," doplnil k tomu Veselovský.

Převažovali „oranžoví fandové"

Jenže problémem bylo to, že do budovy na pražských Vinohradech si názory Nečase a Paroubka, které živě přenášel i ČRo 1 Radiožurnál, přišly vyslechnou zhruba dvě stovky lidí. A ti často byli k neuřízení. Ve studiu totiž převažovali příznivci ČSSD, jenže byli často hluční: pískali, tleskali, ale i nesouhlasně bučeli, a to hlavně ve chvíli, kdy mluvil Petr Nečas.

Ne každému ale takové chování vyhovovalo. „Ty děti si to dopředu domlouvají, tleskají na povel," podotkl starší divák. „Normální člověk neřve, nepíská. Možná někde na koncertě, na hokeji, ale tady?" Podle diváků to ale zřejmě patří už předvolebnímu ovzduší.

Bavíte se tu o blbostech

Diváci ale dali politikům někdy pěkně zabrat. „Je vidět, že finanční sektor je naprosto nestabilní a vy se tady pořád dohadujete o blbostech," podotkla například jedna z posluchaček duelu. To byl ale pouze jeden z názorů.

Všichni oslovení už měli jasno, koho budou volit, a proto prý přišli podpořit právě svého kandidáta. „Přimělo mě to, že jsem měl po noční čas. Kluci z práce jeli sem, tak jsem jel taky. Z Teplic. Chtěl jsem se přesvědčit, jak vypadají oba představitelé těchto vedoucích politických stran," řekl jeden z diváků.

„Tohle je jediná možnost, jak tyhle dva pány vidět na živo a slyšet je," doplnila mladá dívka.

Rozhlas odvysílal 16 debat

Od začátku dubna odvysílal Český rozhlas živě čtrnáct předvolebních debat s lídry jednotlivých krajských kandidátek, které podle bleskového průzkumu SC&C a STEM pro Český rozhlas překročily v daném regionu hranici pěti procent. Předposlední debata patřila předsedům šesti stran, kteří by podle průzkumů dosáhli na hranici pěti procent nutnou pro vstup do sněmovny.

FOTOGALERIE: Paroubek s Nečasem v rozhlasovém duelu


Více:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…