Naštvaní lidovci: Může za to Cyril. Změníme všechno, i název

31.05.2010 11:13

Zásadní chyba lidovců při letošní kampani? Přílišné spoléhání na „solitéra“ Svobodu, který nedokázal oslovit města, říká 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Strana prý nyní musí nabídnout novou tvář, včetně předsedy.

Naštvaní lidovci: Může za to Cyril. Změníme všechno, i název

Lidovci udělali podle Michaely Šojdrové během volební kampaně do sněmovny mnoho chyb. Ta zásadní se ale udála na samé špici vedení KDU-ČSL. „Cyril Svoboda prostě nedokázal oslovit liberálnější českou společnost, což v druhém gardu znamená i městské obyvatelstvo, příliš se zaměřil na tradičního voliče," řekla Parlamentním Listům Šojdrová.

Nepustil nikoho k mikrofonu

Dnes už bývalému lídrovi vytýká také mnohem zásadnější věc. „Cyril je solitér. Prostě nedal prostor jak mě, první místopředsedkyni, tak Janě Hybáškové, zprvu královéhradecké, pak pražské volební jedničce. On nás během různých vystoupení pro média skoro nepustil ke slovu, musely jsme o něj na tiskových konferencích doslova bojovat," uvedla Šojdrová. Rozpory panovaly i ve vnitrostranických diskusích, Šojdrová požadovala mnohem silnější ekonomický tým vzhledem k zaměření kampaní na východiska z krize, což prý Svoboda smetl ze stolu.

Přílišné solitérství Svobody ostatně ukazuje i nepovedená předvolební rošáda, ke které se Svoboda uchýlil proto, aby se dostal do Speciálu Václava Moravce. Když zjistil, že v Praze nemá kvůli nízkým preferencím šanci na vstup do studia, přenechal gentlemansky klíčový region Janě Hybáškové, která v té době již měla rozjetou svou kampaň na Královéhradecku. Jak je podobný krok „dobrý pro lidovce," ukázaly volby.

Změny v KDU: Nové tváře a jiný název

Lidovce čeká podle Šojdrové několik zásadních kroků, které by mohly vést k návratu do sněmovny. „Především musí odejít předsednictvo. Do čela lidovců já osobně chci úplně novou tvář. Máme takové lidi. Pak potřebujeme vnější analýzu, chystáme se oslovit významné politology, aby posoudili, kde nastaly zásadní chyby. A pak bude ještě jedna změna, kterou osobně prosazuji. Musíme změnit název strany, lidová prostě neodpovídá realitě," konstatuje první místopředsedkyně.

K volbě nového předsednictva vyzval i krajský sněm na „jejím" Zlínsku, který se sešel v pondělí dopoledne.

Nekompromisní volání po změně se dá očekávat i od delegátů z Jihomoravského kraje, ti se sejdou odpoledne v 16.00, informoval Parlamentní Listy jihomoravský předseda lidovců Stanislav Juránek. Argumentem pro moravské lidovce budou jistě volební výsledky, na východ od Jihlavy strana dopadla nad očekávání dobře, v Čechách naopak nastal propad.

„Pokud chceme jako lidovci znovu uspět ve volbách za čtyři roky, musíme se zaměřit na Prahu. Tam musíme vytvořit silný tým, který dokáže vykomunikovat, že lidovci stále jsou spíše pravicová strana. Křesťanská platforma prostě musí být trochu středo-pravá. A to je přesně to, co se nám během voleb nepodařilo vykomunikovat. Když nejste vidět v Praze, nemáte města ani Čechy," řekl Parlamentním Listům Juránek.

Ani on nechápe také ukvapený krok Cyrila Svobody, který v závěru kampaně přesunul Janu Hybáškovou do Prahy. „To byla hrubá, zásadní chyba," hodnotí krok dnes už bývalého lídra lidovců Juránek.

Čtěte také:
Paroubek vyhrál, ale rezignoval. Následoval Zemana a Svobodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…