Pro Věci veřejné je protikorupční balíček zásadní, tvrdí vlivný Bárta

01.06.2010 18:10

Volební manažer Věcí veřejných Vít Bárta zdůvodnil v rozhovoru pro iDNES.cz svůj odchod z bezpečnostní agentury tím, že chce obnovit důvěru v poctivé podnikání.

Pro Věci veřejné je protikorupční balíček zásadní, tvrdí vlivný Bárta

Bude myslet na své podnikání, nebo na své voliče? Takovou otázku může vyvolávat jeden z nejvlivnějších lidí Věcí veřejných Vít Bárta, který v rozhovoru pro iDNES.cz a MF DNES zopakoval, že protikorupční balíček je pro jeho stranu zásadní a že zrušení akcií na doručitele je jednou ze zásadních věcí, které v něm chtěli mít.

Hned po svém zvolení do Sněmovny ohlásil Bárta, že odchází z bezpečnostní agentury ABL. „Tady je naprostá nedůvěra v to, že se dá podnikat poctivě, že může existovat normální slušná společnost. Mojí ambicí je ukázat, že to jde," vyhlašuje Bárta. Ten svůj podíl ve firmě neprodal, ale jeho právníci řeší, jak zajistit transparentnost celého procesu.

Nabízí se asociace s působením exministra dopravy Řebíčka

Bártovi jde o to, aby se nedostal do podobné pozice jako exministr dopravy Aleš Řebíček, u nějž se řešilo, jestli si nechal podíl ve firmě Viamont, které vzrostl počet zakázek, když byl ministrem. Bártova agentura se totiž uchází o dvoumiliardovou zakázku na domácí hlídání vězňů u vlády, na které se může podílet strana Věci veřejné.

Volební manažer Věcí veřejných sice popřel spekulace, že by chtěl šéfovat ministerstvu vnitra, ale ambice na vedení jiného resortu nepopřel. „Je otázka, jestli Věci veřejné vůbec budou nebo nebudou ve vládě, teprve pak proběhne personální diskuse," vyhnul se přímé odpovědi Bárta.

Komunální volby za slovy o toleranci vlády nehledejte

Ten považuje za zásadní rychlost jednání, aby se na minimum snížil schodek v roce 2011. „Jsme proto připraveni účastnit se jednání ve dne v noci. Samozřejmě v momentu, kdy narazíme na konkrétní body, nemůžeme ignorovat náš volební program. I kvůli jedenácti procentům voličů," upozorňuje Bárta.

Zároveň ale popřel, že jeho vyjádření o toleranci vlády bez přímé účasti v kabinetu souvisí s podzimními komunálními volbami a že by stranu Věcí veřejných, které původně vznikly na určitém protestu proti ODS, mohla účast v koalici poškodit. „Realita světa kolem nás je tak rychlá, tak intenzivní, že podzimní volby budu z mé pozice volebního manažera řešit někdy příští, přespříští týden. V tuto chvíli na to není jediná minuta," odmítl Bárta podobné úvahy.

Související:

Do vlády se nerveme. A Bártu tam taky nechceme, říká John 

Do politiky nejdu kvůli penězům, říká Vít Bárta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…