Pehe: Facebook je virtuální hospoda nebo náhražka Boha

01.06.2010 23:52

Jedním z fenoménů těchto voleb byl bezesporu Facebook. Ten z politiků, který dnes nemá profil na facebooku, téměř jako by nebyl. Nahradí do budoucna Facebook občanskou společnost? Politolog Jiří Pehe si to nemyslí.

Pehe: Facebook je virtuální hospoda nebo náhražka Boha

Jedním z fenoménů těchto voleb byl bezesporu také Facebook. Politické strany vedly prostřednictvím Facebooku kampaň a voliči se na něm vzájemně vybízeli k účasti na nejrůznějších politických akcích. O facebooku v pořadu ČT Kontexty diskutovali politolog Jiří Pehe, novinář Jindřich Šídlo nebo volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Hosté se shodli na tom, že každý musí pečlivě vážit jaké informace o sobě na Facebooku sdělí.

Nelituji toho, že tam nejsem

Politolog Pehe jako jediný s přítomných hostů tvrdil, že na Facebooku není a že toho nijak nelituje, protože podle jeho názoru slouží především jako platforma k vyjádření negativních nálad. Nesouhlasil také s tím, že by se s pomocí Facebooku formovala občanská společnost.

„Facebook má do občanské společnosti daleko, už jenom proto, že občanská společnost vyžaduje větší námahu, než vyvíjíme na facebooku," prohlásil Pehe. Dodal, že Facebook můžeme označit buď ta virtuální hospodu nebo náhražku Boha. „Facebook je virtuální oko, které na nás dohlíží a člověk jakožto tvor společenský takové oko potřebuje."

Šídlo: Přítomnost na facebooku je pro politické lídry povinností

Šídlo Facebook naopak hájil s tím, že na sociální síti se setkávají lidé různých věkových kategorií, kteří si naslouchají. Označil Facebook za zajímavé zrcadlo společnosti. „Pro politické lídry je přítomnost na facebooku povinností," zdůraznil.

„Mezi svými facebookovými přáteli mám řadu politiků, neautorizoval si mě snad jen Mirek Topolánek," uvedl Šídlo. Nejsdílnějším politikem sociální sítě je podle Šídla Zdeněk Škromach. O facebookové kampani TOP 09 se Šídlo vyjádřil pochvalně a Poláček mu za to poděkoval.

Související:
Kdyby volil Facebook, mnoho voličů by k urnám nedorazilo
Tričko dolů a hlas pro Karla, obnažily se dívky na Facebooku
Mistři v hokeji a pak rezignace Paroubka, jásají lidé na Facebooku
Facebook zahýbá s volební účastí, myslí si kreslíř Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…