Neoddělili jsme ty nefachčenky od sociálně potřebných, prozřel Paroubek

04.06.2010 12:30

Socialisté ve volbách zvítězili, je jim to ale k ničemu. Chyběla i podpora známých osobností, romský aktivista prý nebyl „nejlepší společností pro voliče ze středních vrstev.“ Příčiny Pyrrhova vítězství socialistů analyzoval v pátek před novým poslaneckým klubem Jiří Paroubek.

Neoddělili jsme ty nefachčenky od sociálně potřebných, prozřel Paroubek

Nedostatečná pozornost tématu státního zadlužování, pravicově orientovaná média a malá podpora ze strany známých osobností, to všechno podle Jiřího Paroubka způsobilo smutné vítězství socialistů ve volbách. Podle informací ParlamentníchListů.cz byl Jiří Paroubek, v nejbližších dnech už jen řadový poslanec, před svými kolegy na prvním zasedání nového klubu velmi kritický. O sobě ale příliš nehovořil.

Svou roli v kampani ČSSD i pravice zmínil Paroubek ve svém projevu k novým poslancům údajně jen částečně s tím, že se na něj zaměřily snad všechny antikampaně v průběhu ročního předvolebního maratonu. Mnohem více chyb se ale událo při nastolování témat samotné kampaně ČSSD.

Nerozlišili jsme nefachčenky od sociálně potřebných

„Podle sociologických průzkumů se ukázalo, že ve většině oblastí preferovali voliči naše řešení, kromě oblasti jediné-zadlužování," prohlásil údajně Paroubek. Socialisté se podle něj měli více zaměřit na obří státní dluh, který „nasekala" pravicová vláda Mirka Topolánka.

Socialisté prý podcenili i oblast sociální politiky, čímž daly obrovský manévrovací prostor politické konkurenci. „Neoddělovali jsme důsledně ty nefachčenky od lidí skutečně sociálně potřebných," kritizoval prý volební strategii ČSSD Paroubek. Logicky proto následovaly plakáty ODS s vyobrazením holohlavých „sociálně potřebných" gamblerů v hernách.

Proti socialistům podle Paroubka měla stát nejen pravicově orientovaná média, která byla pod vlivem ODS, ale i zájmové skupiny. Z nich Paroubek jmenoval nejen farmaceutické firmy, které vydělají na zdravotnické reformě. „Proti ČSSD byly i finanční skupiny, spojené s pravicí. Mají zájem na důchodové reformě, která jim může přinést zisk až 50 miliard," uvedl prý Paroubek v nebývale ostře laděném projevu.

Maršálové bez vojska

Socialistům nepomohla ani řada osobností, které otevřeně podpořily pravici. Levicoví voliči se pak podle Paroubka styděli přiznat, že volí ČSSD.„V té souvislosti je smutné, že jediný, kdo měl odvahu říct, že nás bude volit, byl romský aktivista. Přiznávám, že to nebyla ta nejlepší společnost pro voliče ze středních vrstev," pustil se údajně na tenký led politické korektnosti odstupující předseda socialistů.

Straně se prý také nedostalo dostatečné podpory od jejích členů. „Přestaňme si nalhávat, jakou máme členskou základnu. Jsme maršálové bez vojska," měl si Paroubek údajně postesknout nad tím, že voliči ČSSD ani nepřijdou za stranickými lídry na náměstí. „Už nemáme ani dobrovolníky. My jsme ty lidi museli platit, aby rozdávali naše letáky," konstatoval prý Paroubek.

Straně prý nepomohly ani střety s odpůrci na mítincích. V té souvislosti měl předseda ČSSD, spolu s volebním manažerem Tvrdíkem neustále opakující mantru o lidech organizovaných ODS, konstatovat, že „ti lidé se na mítinky sociální demokracie spontánně svolávali přes Facebook."

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…