Strany slibují: Od příštích voleb si dáme menší příspěvky

07.06.2010 5:58

V předvolební kampani mnohé strany horečně slibovaly, jak omezí přísun státních peněz do stranických kas. Pokud sliby skutečně splní, jsou letošní volby poslední, ve kterých měly možnost získat štědré příspěvky od státu, upozornil server Aktuálně.cz.

Strany slibují: Od příštích voleb si dáme menší příspěvky

Podstatné snížení nebo dokonce úplné zrušení státních příspěvků nabízely voličům zejména nové, parlamentem neposkvrněné, strany. Je to dokonce jedno z témat, na němž se prý chtějí dohodnout ještě před uzavřením koaliční smlouvy.

TOP 09 chce snížit státní příspěvky politickým stranám na polovinu, Věci veřejné by je rovnou zrušily, stejně jako peníze za mandáty. ODS se k tomu zatím nevyjádřila, ale ani neřekla, že by byla nějak výrazně proti.

Pro letošek ovšem sliby ještě neplatí. Server Aktuálně cz informuje, že letos dostane devět největších politických stran od státu přes tři čtvrtě miliardy korun. Byl to naopak přislíbený státní příspěvek za volby, které umožnil dělat masivní kampaně. A často umožnil nadělat i masívní dluhy.

Takže paradoxem posledních voleb je i to, že jejich vítěz - sociální demokracie - má vážné finanční potíže. A naopak poražený, například Miloš Zeman, se může ze zisku třiceti milionů jen radovat. 

Stranická sídla mohou být na prodej 

ČSSD utratila za letošní volby odhadem až 350 milionů korun, ale protože se ve svých megalomanských vidinách poněkud přepočítala, od státu získá "jen" 176 milionů. Situaci by mohla strana řešit prodejem nemovitého majetku, tedy například stranického sídla. Zatím se nerozhodla.

Podobně je na tom KDU-ČSL. Straně již loni dosti pustily žilou zrušené podzimní volby - a spolu s nimi celkové dluhy již dosahují téměř šedesáti milionů. Zisk za letošní volby, který měl lidovce zachránit, je přitom poloviční.

Strana ručí svým sídlem bance - a odcházející předseda Cyril Svoboda navrhuje, aby zbylý dluh splatila členská základna.

Prohrané volby dolehly i na zelené. Stejně jako lidovci propouštějí zaměstnance krajských a oblastních kanceláří.

Podle serveru Aktuálně.cz vážné finanční problémy nejspíš minou ODS. Ta se sice rovněž zadlužila a rovněž ručila svým sídlem - kontokorent však byl navržen na částku 160 milionů korun, a to odpovídá částce, kterou ODS za volby získala. Dluh za zbytečnou podzimní kampaň čítající 100 milionů vyrovnají podle všeho sponzoři.

Bez vážných finančních potíží jsou i prý komunisté.

Čtěte také:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…