Věci veřejné couvají ze svých slibů, kritizuje Sobotka Johnovu stranu

08.06.2010 11:46

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ostře kritizoval stranu Věci veřejné. Ty týden po volbách podle něj porušují své sliby, které daly voličům. Sobotka také sepsul některá ministerstva, jež na poslední chvíli vyhlašují tendry za několik miliard korun.

Věci veřejné couvají ze svých slibů, kritizuje Sobotka Johnovu stranu

Věci veřejné podle sociální demokracie ustupují od své proklamace zavést agenta provokatéra, couvají i ze slibů od slučování ministerstev.

„Rozumím potřebě hledat programový kompromis, ale to, co mne překvapuje, je, že některé politické strany opouštějí sliby, které dávaly. Věci veřejné lidem před volbami daly řadu závazků a byla v médiích tato strana proto nazývaná jako populistická. Po volbách se zdá, že z jejich programu nezůstane kámen na kameni," sdělil Sobotka na tiskové konferenci.

John prý tvrdí, že je to na několik let

„Tato strana kromě agenta provokatéra slibovala i slučování ministerstev a teď předseda Radek John říká, že to je na několik let. Stejné to je u vyšší sazby daně z příjmů, i u rušení zdravotnických poplatků," uvedl dále Sobotka.

ČSSD se nelíbí ani to, že by měli vysokoškoláci za svá studia platit. A to buď ve formě školného, anebo takzvaného odloženého školného.

Odložené školné neúměrně mladé zadluží

„Pro sociální demokracii zavádění školného na vysokých školách nepřipadá v úvahu. To samé je u odloženého školného. To znamená, že jde o zadlužení mladých lidí, kteří se ocitnou na začátku kariéry, kdy chtějí založit rodinu a hledají zaměstnání a přitom by je mělo čekat i placení půjček za odložené školné. To sociální demokracie nikdy nebude podporovat," konstatoval Sobotka.

ČSSD podle jeho slov také varuje před tím, aby odcházející vláda ještě zahajovala nějaká výběrová řízení. Sobotka zmínil například tendr ministerstva spravedlnosti na elektronické náramky, anebo tendr resortu dopravy na elektronické dálniční známky.

„Byly by to velké dopady na výdaje státu v příštích letech. Vláda by měla činit jen neodkladné kroky a taková rozhodnutí by měla nechat na nové Poslanecké sněmovně, či vládě, která vzešla z voleb," dodal Sobotka.

Čtěte také:
Učitelé volili Johna, ten své nafouklé předvolební sliby splní těžko
Zrušíme poplatky, až naprší a uschne, řekl k programu VV Rath
Chcete škrtat v obraně, ale nevíte, která bije, vzkázal Johnovi Seďa

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …