Kvůli reformě jedna sazba DPH. Kalousek nadšen, Nečas opatrný

09.06.2010 9:24

Občanští demokraté přiznali, že nejspíš budou muset zvýšit daně. Hlavně kvůli nedostatku peněz na důchodovou reformu. Přitom doposud ODS prohlašovala, že na daně sahat nebude.

Kvůli reformě jedna sazba DPH. Kalousek nadšen, Nečas opatrný

Petr Nečas, pověřený sestavením nové vlády, sdělil Hospodářským novinám, že hodlá podporovat Bezděkovu důchodovou komisi. Její návrh počítá s tím, že by lidé platili méně do státního důchodového systému a více na své vlastní penzijní účty.

Vladimír Bezděk a další odborníci dále navrhují, aby stát sjednotil daně z přidané hodnoty - pro všechny služby a zboží na 19 procent. Tím by se kompenzovaly chybějící peníze.

„Jsme připraveni v maximální možné míře podporovat závěry Bezděkovy komise. Jako o náhradním finančním zdroji do rozpočtu jsme ochotní uvažovat i o sblížení sazeb DPH až k jejich sjednocení," oznámil Nečas.

V současnosti platí lidé za nákup většiny zboží a služeb daň z přidané hodnoty ve výši 20 procent. Například u jídla, léků a hromadné dopravy je daň poloviční. Sjednocením sazeb by došlo ke zvýšení cen.

Snížení důchodového pojištění by pak pracujícím lidem částečně vynahradilo vyšší DPH. Pojistné by kleslo z 28 na 23 procent a lidé mladší 40 let by měli povinnost převést si do penzijních fondů tři procenta, která nyní odvádějí státu z hrubé mzdy. Kvůli zdražení by pak stát měl důchodcům zvýšit důchody.

Nečas zvýšení připouští
ODS doposud tvrdila, že na daně měnit nebude a případné schodky a reformy bude řešit šetrnou správou rozpočtu.

Nečas souhlasí s návrhy v obecné rovině, o konkrétních číslech se ještě bude jednat. V koalici má podporu hlavně u TOP 09, Věci veřejné se zatím nevyjádřily.

„Návrh je radikálnější než program TOP 09. Osobně mi přijde velmi sympatický. Pokud by se strany shodly, jsme mu nakloněn," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Levicové strany jsou proti jakémukoli zvyšování daní. „Na sblížení nebo dokonce sjednocení DPH by negativně doplatili lidé s nižšími příjmy a důchodci," varuje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a osočuje pravicové strany z toho, že nedodržují předvolební sliby.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:
Na daně sáhneme jen málo a jen v nouzi, říkají vládní vyjednavači 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…