S pádem Paroubka oslabil Benda, ústecká ČSSD ho už v čele nechce

14.06.2010 16:04

Pozice jednoho z nejbližších spolupracovníků bývalého předsedy ČSSD Paroubka se otřásá. Šéf ústecké organizace Benda bude totiž už dnes čelit svým kritikům, uvádí Aktuálně.cz.

S pádem Paroubka oslabil Benda, ústecká ČSSD ho už v čele nechce

Nízký volební výsledek ČSSD neznamenal jen konec tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka. Problémy má i jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Petr Benda, předseda ústecké organizace ČSSD. Toho oslabilo jednak to, že nebyl zvolen poslancem, jednak hromadný nábor členů sociální demokracie, který proběhl minulý týden v Litoměřicích.

Dnes se sejde krajský výkonný výbor ČSSD a ve hře je i pokus o odvolání Bendy z předsednické funkce. K tomu by bylo zapotřebí nejméně jedenácti hlasů z celkových jednadvaceti. A ty Bendova opozice nemá jisté. „Ale co vy víte, stát se dnes může skutečně všechno," komentoval pro Aktuálně.cz napětí v partaji vlivný člen krajského vedení.

Hromadný nábor v Litoměřicích může stát Bendu křeslo

Bendovi kritici mají ale připraveny dvě jiné varianty, jak se předsedy zbavit. Liší se především tím, jak rychle by se to mohlo stát. Základem dvou plánů namířených proti Bendovi jsou události z minulého týdne, kdy byl před členskou schůzí v Litoměřicích organizován hromadný nábor členů do ČSSD. Právě Benda se prý pokusil ovládnout nejvýznamější organizaci v regionu, aby upevnil svůj nynější post.

Právě očištění strany od účelově najatých členů je základem útoku na předsedovu pozici. Děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna, který díky preferenčním hlasům odsunul Bendu z místa poslance na místo prvního náhradníka, prosazuje přeregistraci všech členů v Ústeckém kraji. „Musíme nastolit důvěryhodnost všech okresů. To, co se děje dnes, je jen důsledek neřešeného problému, což se odráží v nervozitě v kraji obecně," myslí si Foldyna.

Přeregistrací by ztratil ústecký šéf ČSSD dosavadní vliv

Další možností je i méně radikální návrh, který počítá s přeregistrací vybraných stranických buněk, které v poslední době přijaly nebývalé množství členů. „Budu navrhovat, aby se přeregistrovaly ty organizace, kam vstupovali noví členové po více jak padesáti a násobně narostly až přes 200 členů," řekl Aktuálně.cz vlivný ústecký sociální demokrat Arno Fišera. Detailní kontrola by tak hrozila především Litoměřicím a Děčínu, vedle toho by Fišera rád poslal kontrolu i do Libčevsi a Teplic.

Ať by se krajské vedení rozhodlo pro jednu či druhou verzi, v obou případech by byla pozice Petra Bendy významně oslabena. ČSSD se totiž chystá na celostátní sjezd, který vyvolá i konference na okresních a krajských úrovních. Benda by díky přeregistraci ztratil svůj vliv, počítají kritici. Oslabeného předsedu by pak bylo možné jednoduše nezvolit.

Z pozice prvního náhradníka může zamířit do Sněmovny

Pokud by se spolustraníkům podařilo svrhnout Bendu z čela krajské organizace, nemuselo by to značit jeho konec v politice. Zůstává totiž jako první náhradník, pokud by někdo ze spolustraníků v Ústeckém kraji mandát položil. Nejvíc se v této souvislosti mluví o Jiřím Paroubkovi, který má podle zdrojů Aktuálně.cz nakročeno do bankovního poradenství.

Související:

Petr Benda kritizoval Paroubkův odchod. Teď to popírá 

Na Ústecku proběhl pokus náboru černých duší do ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…