Klaus: Komunální a senátní volby budou 15. a 16. října

18.06.2010 11:41

Prezident Václav Klaus vyhlásil termín podzimních voleb.

Klaus: Komunální a senátní volby budou 15. a 16. října

Komunální volby se letos budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 15. a 16. října. Termín vyhlásil prezident Klaus dnes, krátce poté, co se sešel s lídrem ODS Petrem Nečasem kvůli povolebnímu vyjednávání o budoucí vládní koalici. Prezidentovo rozhodnutí o vyhlášení voleb musí ještě stvrdit svým podpisem premiér Jan Fischer.

Kandidátní listiny pro senátní i obecní volby budou muset být sestaveny a odevzdány nejpozději v úterý 10. srpna. O tom, kteří kandidáti a strany budou vyhovovat podmínkám volebního zákona a budou tak k volbám připuštěni, rozhodnou úřady do pátku 27. srpna.   

Voliči budou rozhodovat o třetině Senátu  

Při senátních volbách budou voliči rozhodovat o obměně třetiny členů horní komory - budou tedy volit 27 senátorů. Pokud nikoho nezvolí hned v prvém kole, vítěze vyberou ze dvou finalistů o týden později ve druhém kole, které bude 22. a 23. října.

Senát má celkem 81 členů, jejichž mandát je šestiletý. Každé dva roky se ve volbách mění třetina z nich. V senátních volbách lidé určí, zda i v horní komoře udrží pravice většinu, kterou květnovými volbami získala ve sněmovně. 

Síla Senátu je mimo jiné v možnosti vetovat a vracet zákony s úpravami dolní komoře, která ale má možnost horní komoru přehlasovat. Senát společně se sněmovnou také volí prezidenta republiky. Bude to počátkem roku 2013, pokud se do té doby poslanci a senátoři nedohodnou na zavedení přímé volby hlavy státu.

Při komunálních volbách většinu získala ODS

Volební období členů obecních zastupitelstev je čtyřleté. Poslední celostátní komunální volby se tak konaly v roce 2006, kdy bylo do 6365 zastupitelstev zvoleno 62.426 zastupitelů. Při komunálních volbách lidé volí i členy zastupitelstva hlavního města, kteří plní roli krajských zastupitelů pro Prahu.

Před čtyřmi lety ze stran získala nejvíce zastupitelů ODS (přes 7100) před KDU-ČSL (zhruba 5200), sociální demokraté obsadila na radnicích kolem 4300 křesel, podobně i komunisté. Většinu zastupitelských míst ale především díky menším obcí obsazují nezávislí kandidáti.

Čtěte také:

Klaus: Novela zákona o volbách do Senátu podepsána

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…