ČSSD potřebuje do vedení ženu. A už má kandidátku

27.06.2010 6:14

Zastupitelka Moravskoslezského kraje Hana Nováčková bude usilovat o funkci místopředsedkyně ČSSD. Nováčkovou v sobotu nominovalo hnutí Sociálně demokratické ženy, informovala předsedkyně SDŽ Jindřiška Maršová.

ČSSD potřebuje do vedení ženu. A už má kandidátku

Podle stanov ČSSD musí ve vedení strany zasedat alespoň jedna žena. Podmínka však zůstává nenaplněna od stranického sjezdu v loňském březnu, kdy svou funkci nedokázala obhájit Jana Vaňhová.

Pokus naplnit emancipační předsevzetí se nepovedl ani loni na podzim, kdy kandidaturu na místopředsedkyni ČSSD vzdala po prvním neúspěšném kole Alena Borůvková.

"Po několika neúspěšných pokusech o volbu nové místopředsedkyně zůstává tato pozice neobsazena. Tento stav je s ohledem na to, že sociální demokracie jako jeden ze základních principů ctí rovnost příležitostí a genderovou vyváženost, neudržitelný," míní Maršová. 

Situaci ve straně je potřeba změnit

Kandidátka za Moravskoslezdký kraj Nováčková se domnívá, že po květnových parlamentních volbách je nezbytné změnit situaci ve straně. "K tomu patří i obsazení funkce místopředsedkyně strany, která již velmi dlouho zůstává nezastoupena," vysvětlila svůj zájem o post ve vedení strany.      

Nováčková do ČSSD vstoupila v roce 1995, o dva roky později se začala angažovat v rámci hnutí Sociálně demokratických žen. Osm let působila jako členka ostravského městského zastupitelstva, od roku 2000 je krajskou zastupitelkou. Před pěti lety byla zvolena předsedkyní SDŽ Moravskoslezského kraje. V roce 2002 neúspěšně kandidovala do Senátu, tehdy ještě jako Hana Zelenková. Ve druhém kole ji tehdy porazil rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a kandidát ODS Václav Roubíček. 

Ústřední výkonný výbor ČSSD by se měl volbou místopředsedkyně strany zabývat letos na podzim.


Čtěte také:


Foto: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…