Janota vyloučil z obří ekozakázky sdružení PPF. Nečas je překvapen

02.07.2010 13:08

Ministr financí Eduard Janota, který zanedlouho končí ve své funkci, rozhodl o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění ekologických škod. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Janota vyloučil z obří ekozakázky sdružení PPF. Nečas je překvapen

„Rozhodnutí padlo na základě doporučení kvalifikační komise," uvedl Jakob. Ministerstvo mělo podle Jakoba další pochybnosti ohledně kvalifikace PPF do soutěže. Nedostatky údajně byly takové, že podle zákona musely PPF vyloučit.

PPF má teď patnáctidenní lhůtu pro podání námitek. Ministerstvo už jednou konsorcium PPF ze soutěže vyřadilo, antimonopolní úřad ho ale vrátil zpět do hry.

Nečase rozhodnutí překvapilo

Premiéra Petra Nečase vyloučení sdružení PPF ze soutěže překvapilo. Nečas řekl, že se bude chtít o věci informovat u premiéra v demisi Jana Fischera, členové vlády totiž několikrát byli vyzváni, aby již nedělali žádná zásadní rozhodnutí. Podle Nečase navíc tento krok může zvednout cenu zakázky.

„Čím méně soutěžících, tím vyšší cena. Jinými slovy, ten, kdo vyřazuje některé účastníky, tak v podstatě latentně zvyšuje výslednou cenu. Toto ne zcela pochopitelné rozhodnutí a jeho načasování, mimochodem můžeme se ptát, zda je to, či není náhoda před tolika dny volna, jenom potvrzuje určité obavy o netransparentnosti celého tendru," poznamenal Nečas.

Zrušíme-li ekozakázku, můžou hrozit arbitráže

O obří ekozakázce hovořili v minulých dnech na jednání také zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu tehdy zdůraznil, že se s lídry ostatních stran dohodli na tom, že se seznámí s nabídkami. A pokud budou jakékoli pochybnosti, vítěze nevyhlásí a soutěž zruší. Jenže pokud by se tendr zrušil, Kalousek připustil, že by pak Česká republika skutečně mohla čelit arbitrážím.

„Ale bez ohledu na to by bylo mimořádně hloupé se s nabídkami neseznámit. To si může přát jenom ten, kdo chrání stávající systém, který má vysoký korupční potenciál," podotkl k tomu  Kalousek.

„Dohoda na této věci je ale velmi racionální. Samozřejmě, že ekologická kapitola řeší mnohem zásadnější témata, než technický způsob likvidace ekologických zátěží. Ale chápu, že to je mediálně zajímavé téma," řekl dále místopředseda TOP 09.

Současný systém likvidování ekologických škod, které spravuje několik firem, je podle něj pomalý. „A především má obrovský korupční potenciál,"dodal Kalousek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…