Absence žen ve vládě řadu z nich rozčarovala

04.07.2010 11:41

Po květnových volbách se do poslanecké sněmovny dostalo neobvyklé množství žen, o to větší rozčarování pak přineslo obsazení ministerských křesel, kam nezasedne ani jediná.

Absence žen ve vládě řadu z nich rozčarovala

"Z podílu žen ve sněmovně jsem sice měla radost, ale s napětím a mírným despektem jsem očekávala, jak dopadne obsazování dalších pozic. Z vlády bez žen jsem velmi rozpačitá," řekla pro server Aktuálně.cz sociálnědemokratická poslankyně Vlasta Bohdalová.

"Domnívám se, že například ODS jako nejsilnější koaliční strana měla opravdu kvalitní kandidátky na ministerské pozice - ať už paní Filipiovou nebo paní Kopicovou. Také političky z Věcí veřejných považuji i přes jejich poměrně nízký věk za velice schopné," dodala.

Chce to aktivní přístup

"Argument, že ministerstva, která měly vést ženy, nakonec obsadily jiné strany, které dosadily muže, považuji za neuspokojivý. Pokud by někdo opravdu chtěl, aby ve vládě byly také ženy, jistě by je aktivně vyhledal," uvedla Michaela Appeltová, zástupkyně ředitelky neziskové organizace Fórum 50%.

"Osobně jsem si myslela, že by se ve vládě nějaká žena objevit mohla. Na druhé straně lze však považovat obsazení vedení sněmovny z hlediska zastoupení za nadstandardní, podobně jako aktuální počet poslankyň ve sněmovně," řekla podle Aktuálně.cz předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Barosso se zachoval lépe

"Koalice se rodila ve velkých bolestech a myslím, že při sestavování vlády bylo obtížné vyrovnat se už s mnohými dalšími požadavky. Zastávám názor, že je nejdůležitější, aby vládu tvořili lidé s odbornými znalostmi, bez ohledu na region, ze kterého pocházejí, či na to, zda se jedná o muže či ženy.  Žen odbornic je jistě dost, bohužel se ale zřejmě nedostaly do užšího výběru," uvedla svůj názor poslankyně Jana Černochová (ODS).

"Žen odbornic je dostatek a své zastoupení by mít měly. Pozoruhodný krok učinil José Manuel Barosso při sestavování Evropské komise. Všechny státy navrhly původně na komisaře muže. Barosso si ale prosadil, že komise musí být pestrá a požadoval, aby návrhy zahrnovaly také ženy komisařky," uzavřela Michaela Appeltová z Fóra 50%.

Nečasova vláda je pánský klub, zlobí se feministky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…