Dva komunisté o budoucnosti socialismu. Nahráli se na Skype

05.07.2010 18:12

UVNITŘ VIDEO Nově zvolený komunistický poslanec Jan Klán a společenský vědec Petr Zmítko, to jsou hlavní dva aktéři rozhovoru, který se objevil na YouTube.com a který dosud vidělo jen několik desítek diváků.

Dva komunisté o budoucnosti socialismu. Nahráli se na Skype

"Pokud vysílám v pátek, tak vysílám vždy komentáře jako reakce na to, co se dočtu v denním tisku, vidím v televizi, poslechnu si v rádiu, eventuálně z jiných pramenů," říká na kanálu Halónoviny Petr Zmítko. Ten své pravidelné internetové vysílání provozuje již rok a za tu dobu stihl na sto padesát komentářů. Jak sám řekl: "Byli tu i tací, co se mi snažili hodit do studia div ne minu."

Jedno z posledních videí zaznamenává rozhovor přes Skype mezi ním a nově zvoleným poslancem Janem Klánem. Ten se proslavil před necelým týdnem svým otevřeným profilem na internetové seznamce, kde detailně popsal svůj obnažený vzhled a milenecké chutě.

V rozhovoru s Petrem Zmítkem však ústřední téma nehrají volby, ani partnerské vztahy, ale budoucnost komunistické strany a socialismu.

Co je a co není komunismus?

"Já jsem celou tu dobu prosazoval myšlenku, že bohužel ty doby, jak jsem je znal, sedmdesátá a osmdesátá léta, kdy komunismus byl hlavní doktrínou, tak ty už se asi nevrátí, protože bohužel řeky netečou do kopce," uvádí Zmítko a dodává, že je možno pro společnost vytvořit nový, přitažlivý model. Jako příklad toho, co komunismus v praxi neznamená, vysvětluje: "Že já přijdu do krámu a řeknu, že chci tři kožichy a prostě ty tři kožichy dostanu zadarmo."

Sedmadvacetiletý poslanec Klán jeho slova chápe a KSČM by viděl coby mladou a perspektivní stranu, otevřenou mladým lidem.

"Určitě se o to musíme pokusit, získat na naši stranu spoustu nerozhodnutých voličů, ale zde je těžké odhadnout, jací lidé půjdou u voleb k urnám. Jak se zjistilo, ten model je vždy poněkud jiný," míní Klán. "Opravdu je potřeba KSČM otevřít mladé generaci, je potřeba působit na mladou generaci moderními prostředky, internetovou televizí, Facebookem, internetovými médii a navrhovat nové myšlenky - socialismus pro 21. století."

Oba se dále shodují v tom, že když někdo mladý fandí KSČM, působí jako sektář či náboženský snílek. Odliv necelých sto tisíc voličů v letošních parlamentních volbách pak podle Zmítka mohly způsobit řeči, které rodiče předávají na své děti.

Členové i voliči KSČM stárnou

"Komunistická strana pro mladou generaci už není vůbec ničím nepřátelská, to jsou jenom fámy, které jim do hlavy vtloukají jejich rodiče."

Vize svěží a zralé strany se podle Zmítka i Klána bude muset budovat. "Je potřeba KSČM otevřít mladým lidem! Často se říká, že jim nemáme co nabídnout, ale abych tu kritiku postavil konstruktivně, tak opravdu to voličstvo je přestárlé, to je pravda," říká Klán a doplňuje zkušenost ze své předvolební kampaně. 

"Když jsem jezdil po kraji, viděl jsem přestárlé voličstvo."

Desetiminutové interview je také doplněno řadou pozitivních i negativních reakcí na padlá slova.

KSČM v letošních parlamentních volbách obhájila svých šestadvacet mandátů. Podle povolebních analýz však strana oslabila, a to skoro o devadesát tisíc hlasů. Průměrný věk jejich členů se podle dat KSČM pohybuje na úrovni sedmdesáti let.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…