Bartoška v OVM napadl Rusko, bude válka?

05.07.2010 12:49

Již několik let vedou tichou válku s karlovarskými konšely prezident MFF Jiří Bartoška s moderátorem Markem Ebenem. Střídavě se vysmívají pořádajícímu městu kvůli jeho ruským obyvatelům, kvůli výši dotací a v neposlední řadě také kvůli neustálém stavebnímu ruchu. Jízlivé poznámky na adresu města a nezřídka i vulgární urážky vůči radním již dosáhly takové míry, že se někteří zastupitelé rozhodli učinit jim přítrž. A nejen pořádající město festivalu se ocitlo na mušce. Prezident Bartoška si v nedělních Otázkách Václava Moravce nebral servítky. A to natolik, že by mohla vzniknout i diplomatická roztržka s Ruskem…

Bartoška v OVM napadl Rusko, bude válka?

Pověstnou poslední kapkou do přeplněného poháru karlovarských konšelů se stal Ebenův a Bartoškův výsměch kvůli tomu, že v době konání MFF pokračují práce na rekonstrukci pěší zóny v lázeňském centru.

Je samozřejmé nepříjemné, že se nepodařilo náročnou rekonstrukci pěší zóny, začínající u Grandhotelu Pupp a končící až u Mlýnské kolonády, dokončit. „Vzhledem k náročnosti projektu to zkrátka nebylo možné," vysvětluje karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS). To, že se to někdy udělat musí, připustil i sám Bartoška.

Nevychovaný Eben prý ani nepozdraví

Nešťastnou záležitost si přesto vzal na mušku Marek Eben ve Festivalových vteřinách.
Vysílání, z něhož „zakopané město" vyšlo jako parta neschopných hlupáků, vyvolalo značný rozruch.

Část občanů se radovala, že nepříliš oblíbený magistrát dostal co proto, část se ale právem cítila uražena, protože vedení MFF se do jejich města naváží pořád. Podle mnohých vystupuje, jako by mu patřilo a neustále vše neomaleně kritizuje.

Bývalý člen Nadace Film Festival nám pod podmínkou anonymity popsal, jak arogantně se Bartoška s Ebenem chovají vůči karlovarským radním: „To by se národ divil, jak je pan Eben nevychovaný. Když přijde na večeři, která se vždy před festivalem koná, ani nás neumí pozdravit. Neznám nafoukanější hvězdu. Bartoška zase každého za jeho zády pomluví a vulgárními slovy nešetří. Ale když potřebuje, abychom mu přiklepli peníze, je jako med."

Na otázku, proč se pod svůj názor nechce podepsat, nám překvapivě odpoví: „Když se v souvislosti s pořádáním festivalu objevilo podezření z úplatků, dotyční, kteří o tom promluvili, přišli o místo. Za to mi pan Bartoška rozhodně nestojí."

Jiným zdejším politikům zase vadí, že se vše musí podřizovat festivalu a zdůrazňují, že Karlovy Vary jsou především lázněmi, které zná celý svět díky léčivým pramenům.

Stejně to vidí i člen lázeňské komise Tomáš Vylita (ODS), tradiční ochránce lázeňství
a tohoto důvodu také často favorizovaný adept na roli primátora města. Ten se domnívá, že je na úkor festivalu potlačována primární funkce lázeňství navracet zdraví pacientům. „MFF vnímám jako marketingový nástroj, nic víc, nic méně," dodává.
.
Bartoška ostře útočí na Rusy, Klaus s nimi hoduje v sanatoriu Imperial

Kritikou vůči Varům se Bartoška netajil ani v nedělních Otázkách Václava Moravce. V přímém přenosu veřejnoprávní televize z Varů si ležérně pokuřující Bartoška opět stěžoval, tentokrát na fakt, že Vary jsou z 80% ruské a případná privatizace festivalového paláce Thermal do ruských rukou by prý mohla skončit pro MFF fatálně.

A to proto, že karlovarský festival konkuruje festivalu v Moskvě. Společně s Moravcem, s nimž si mimochodem tykal, pak nastínili možný katastrofický scénář. Podle něj by mohl někdo čtrnáct dnů před festivalem hodit do výtahové šachty v Thermalu hadr namočený do nafty a tím znemožnit pořádání festivalu.

Den předtím se však prezident Václav Klaus, hlavní festivalová VIP, zúčastnil party v sanatoriu Imperial, tradiční baště ruských lázeňských hostů. Není vyloučeno, že kvůli hubatému Bartoškovi obdrží prezident či ministerstvo zahraničí ruskou protestní nótu. Ruští podnikatelé, mezi nimž je řada filmařů a dalších umělců, se totiž cítí značně dotčeni.

Jak nám řekl karlovarský podnikatel Kamil Magomedov, rusky hovořící pacienti, turisté i podnikatelé pocházejí nejen z Ruska samotného, ale i z mnoha zemí, z Izraele, ze Švýcarska, z Ameriky, atd. A ostře dodává: „Tito podnikatelé opravili Karlovy Vary a zachránili řadu hotelů. Nikdy tady nikdo z nich nic nezapálil. Jediný objekt, který v centru lázní hořel, byly Lázně III, které patří městu."

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: echo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…