Jste novinářská prasata. Jakl Lidovky nešetří, ony jeho také ne

06.07.2010 13:02

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl se ostře ohradil proti článku Lidových novin, který nařknul Jakla z toho, že označil české zemědělce za nacionalisty.

Jste novinářská prasata. Jakl Lidovky nešetří, ony jeho také ne

Titulek článku totiž zněl: Jakl: naši zemědělci jsou nacionalisté. „Jedině novinářské prase může udělat to, co provedly Lidové noviny... Zuřivá snaha novinářského prasete mě jakkoli pošpinit ze způsobu zpracování toho článku úplně sálá.," zlobí se Jakl. Ten se tvrdě brání proti tvrzení Lidovek, že by označil české zemědělce za nacionalisty.

Jakl: české produkty preferuji, ale protekcionismus není řešením

Celé to vzniklo tak, že Jakl odpovídal jednomu pisateli a odpověď se dostala do Lidových novin. Jakl tazateli napsal, že Česká republika jako součást jednotného evropského trhu nemá možnost jakkoli bránit dovozu zemědělských produktů ze zahraničí, že s tím je možno nesouhlasit, ale že je nepřípustné uvažovat v kategoriích nacionalistického přístupu k zásobování potravinami.

Jakl se brání, že by to znamenalo obvinění zemědělců z nacionalismu. „Sám dávám přednost českým produktům, velmi nahlas tak a často činí i prezident republiky, ale užívat nástroje státního protekcionismu je nejen nesprávné, ale ani by nám to v Bruselu neprošlo," napsal Jakl na svůj blog.

Novinářské prase si podle Jakla vidle vždycky najde

„Kdybych náhodou horoval pro ochranu domácího trhu s potravinami, stejné novinářské prase by označilo za nacionalistu mne. Takhle alepoň napíše, že bych jinde skončil napíchlý na vidle nebo bych musel odstoupit. Článek se tváří jako součást zpravodajství, je ale divokým tokem prasečích hodnotících myšlenek," nebere si servítky prezidentův tajemník, který je známý svými ostrými formulacemi.

V článku se totiž na úvod píše: „Stát se to ve Francii nebo v Rakousku, skončil by takový vysoký státní úředník napíchnutý na vidle, nebo by alespoň musel okamžitě odstoupit. Tak komentují někteří čeští zemědělci slova tajemníka českého prezidenta Ladislava Jakla, který snahu zemědělců o podporu prodeje domácích potravin označil nepřímo za nepřípustný nacionalismus".

Nikdo mě neplatí

Podle Jakla se článek na závěr snaží ústy předsedy Agrární komory v Trutnově podsunout čtenářům, že patří mezi ty, co dostali ze zahraničí dobře zaplaceno. „Asi mají ze zahraničí dobře zaplaceno, jinak si to neumím vysvětlit," řekl předseda Okresní agrární komory v Trutnově Vladimír Šimek.

„Aha, tak ten, kdo je proti zvýhodňování, ten je asi zaplacen, a ten, kdo naopak chce zvýhodňovat skupinu podnikatelů, ten zaplacen není," ironizuje vyjádření Šimka Jakl.

S českými zemědělci spolupracuji, tvrdí Jakl

„Nenadávám českým zemědělcům do nacionalistů. Naopak, léta s jejich představiteli spolupracuji a snažím se jim pomáhat. Mnozí to dobře vědí," uvedl na svou obranu Jakl. Uvedl, že minulý týden přijal předsedu Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka a jednal s ním v dokonalé shodě.

„V úzkém pracovním kontaktu jsem i s předsedou Agrární komory Janem Velebou, jemuž rozhodně nevyčítám ani podporu biopaliv, naopak zemědělce považuji za rukojmí sil, které biopaliva tlačí. Ne, zemědělcům nenadávám. Některým novinářům ano, když píší jako prasata," uzavřel svou reakci Jakl.

Čtěte také:
Jakl kontruje Babišovi: Znalost piva je kvalifikace


Celý text Lidových novin, vydáno 30.6. 2010, autor: kes, strana 4

Jakl: Naši zemědělci jsou „nacionalisté"

Češi na rozdíl od Rakušanů, Němců či Francouzů většinou dávají přednost ceně a je jim jedno, odkud potravina pochází. Z těchto důvodů také patří Česko v cenách potravin k nejlevnějším zemím EU. „Doufám, že si uvědomujete, že jsme součástí jednotného evropského trhu, jakkoliv s touto skutečností nemusíme souhlasit, a že je nepřípustné uvažovat v kategoriích nacionalistického přístupu k zásobování potravinami," uvedl Jakl v dopise, který mají LN k dispozici. Kvalitu potravin, nezávisle na tom, odkud pocházejí, zajišťuje podle něj občanům výhradně Státní zemědělská a potravinářská inspekce, nikoliv zemědělci. „A konkurence," dodal Jakl.

Zemědělci však s Jaklem nesouhlasí. Argumentují tím, že prakticky v každé evropské zemi politici nahlas podporují domácí producenty potravin a snaží se různými opatření přimět konzumenty k nákupu domácí produkce. Například v Rakousku je na obalech velmi tučně vyznačeno, zda maso nebo jiný potravinový výrobek pochází z Rakouska. Stát podporuje finančně i nejrůznější kampaně, které tvrdí, že domácí potraviny jsou prostě kvalitnější a zdravější. Podle předsedy Okresní agrární komory v Trutnově Vladimíra Šimka Jaklovo vyjádření koresponduje s přístupem mnoha českých politiků. „Asi mají ze zahraničí dobře zaplaceno, jinak si to neumím vysvětlit," tvrdí Šimek. Přitom je podle něj evidentní, že na pultech českých obchodů hromadně končí potraviny, které v zahraničí kvůli nízké kvalitě nikdo nekupuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…