Manažeři ČT předložili své restrukturalizační plány

08.07.2010 17:42

Ve snaze udržet si své postavení v nově se formujícím digitálním prostředí připravuje Česká televize výrazné změny, díky nimž by se měly výrazněji než dosud vyprofilovat jednotlivé programy.

Manažeři ČT předložili své restrukturalizační plány

Od dubna letošního roku pověřil generální ředitel České televize Jiří Janeček šest manažerů, aby se zabývali restrukturalizací veřejnoprávního média. ČT 1 dostal na starost scénárista Radan Dolejš, zpravodajskou ČT 24 dosavadní ředitel zpravodajství Milan Fridrich. Pod programovou ředitelku Kateřinu Fričovou spadá program ČT 2 a sportovní ČT 4 pod Jiřího Ponikelského. Manažery pro nové formáty, respektive pro programová centra, se stali Andrea Majstorovičová a Václav Myslík.

Manažeři odpovídají za přípravu realizačních projektů v oblasti jednotlivých programů České televize a vývoje nových pořadů. Své návrhy měli předložit do konce června, Janeček s nimi seznámí Radu ČT a změny pak začnou platit od září. Veřejnoprávní médium chce restrukturalizací reagovat na zásadní změny mediálního prostředí, způsobené rozvojem digitálního vysílání, internetu či globalizací.

Kromě profilace stávajících programů půjde i o rozvoj nových

Zásadní otázkou má být profilace jednotlivých programů a jejich koncepce. To se týká zejména ČT1 a ČT2, důležité pro postavení České televize ve formujícím se digitálním prostředí bude také nastavit rozvoj dalších dvou programů. Restrukturalizace počítá mimo jiné se zrušením 120 pracovních míst v tomto roce a s dalšími úsporami jako je například snížení nákladů služebních cest či počtu zpravodajských štábů v zahraničí.

Audit tuzemské pobočky mezinárodní poradenské společnosti Deloitte hovoří o tom, že veřejnoprávní televize může do dvou let zrušit až pětinu zaměstnaneckých pozi. V přesném vyjádření jde teoreticky až o 630 míst, což znamená o 21 % méně oproti 2955 pozicím, které byly brány jako výchozí stav.

Po roce 2012 přijde veřejnoprávní televize o příjmy z reklamy

Hlavními Janečkovými argumenty pro převratnou změnu jsou snaha přizpůsobit se pestřejšímu mediálnímu prostředí a ekonomicky stabilizovat ČT, která po roce 2012 přijde zákonem o příjmy z reklamy. Propouštění je v dokumentu označováno jako „sekundární důsledek" plánovaného procesu.

Česká televize plánuje na letošní rok vyrovnaný rozpočet s celkovými příjmy a výdaji ve výši 7,3 miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Janečka je ale reálný rozpočet nižší o 650 milionů korun, které jsou určené na fond rozvoje kinematografie a digitalizaci. ČT letos počítá s příjmy z reklamy v objemu 530 milionů korun, dále s penězi z obchodní činnosti a koncesionářských poplatků, které tvoří většinu příjmů.

Čtěte také:

ČT byla úsporná. Janeček dostane 700 tísíc odměnu 

Restrukturalizace v ČT: Fridricha, Fričovou a Černého doplní Dolejš 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…