Kanálníci nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl

12.07.2010 6:03

Chystaná restrukturalizace v České televizi nemusí být řešením. Jednotlivé kanály zase nehledí na diváka, ale jen na splnění vlastních kvót, tvrdí prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Kanálníci nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl

Generální ředitel České televize Jiří Janeček ve středu představí Radě ČT zásadní restrukturalizaci. Do čela každého programu by se měl postavit jeden ředitel-"kanálník", jak je neformálně nazývají pracovníci televize. Zda budou mít změny pozitivní dopad, o tom značně pochybuje tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

„Nevím, jestli pomůže zřízení šéfů jednotlivých kanálů, protože by nejdřív musely skutečně formátované kanály vzniknout," přiznává pro ParlamentníListy.cz svou skepsi.

Prezidentův tajemník podrobně definuje i chybnou programovou náplň jednotlivých kanálů. „ČT 1 odložila zpravodajské povinnosti na ČT 24 a vesele tak může vysílat jakoukoliv komerci. ČT 2 je pak úplný paskvil. Půl národa se tam podívá na nejkomerčnější fotbal či hokej a pak přepne, neboť pak následuje hudba z respiria pro dva diváky, aby se naplnila kvóta kulturních pořadů. To je koncepce kanálů? Ne, to je jen vytěžování vysílacího času, divák ČT 2 neexistuje, jen divák jednotlivých pořadů. O kanálu ČT 4, kde se za službu veřejnosti hrazenou z poplatků považuje golf a poker, raději nemluvit. Jestli je institut ředitelů kanálů krokem ke skutečné existenci kanálů, to tedy nevím," sdělil redakci Jakl.

Jednou větou pak Jakl opakuje své dlouhodobé stanovisko, že „Česká televize by měla být zrušena".

Související:


Změny v ČT pocítí Fričová

Podle informací důvěryhodného zdroje z blízkosti ředitele Janečka by měla ve vedení skončit současná programová ředitelka České televize Kateřina Fričová. Ta má nyní za úkol reformovat program ČT 2, jehož sledovanost dlouhodobě klesá. Fričovou by mohl nahradit dosavadní personální ředitel Jan Mrzena.

„Počítám samozřejmě i s personálními změnami. Konec konců, když bude mít každý program svého šéfa, tak je to logické. Změny samozřejmě oznámím vždy nejprve Radě ČT," uvedl pro ParlamentniListy.cz Janeček.

„Budou to někteří lidé, kteří již na těch postech jsou," dodala k možnému personálnímu obsazení jednotlivých šéfů kanálů místopředsedkyně rady Helena Fibingerová.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…