Asociace krajů nestála za proplácením poplatků, kritizuje Rath

13.07.2010 13:25

Jen dva ostrůvky v moři představují Středočeský a Plzeňský kraj, které nezrušily proplácení zdravotnických poplatků. Krok těch ostatních považuje v rozhovoru pro iDNES.cz hejtman Rath za chybu.

Asociace krajů nestála za proplácením poplatků, kritizuje Rath

Nová pravicová vláda a její chystané kroky výrazně ztíží pozici středočeskému hejtmanu Davidu Rathovi, který nechce ustoupit od svých slibů, díky nimž v roce 2008 vyhrál krajské volby. „Snažíme se najít způsob, jak zachovat placení zdravotnických poplatků i žákovské jízdné zdarma v situaci, kdy od státu dostáváme o miliardu korun méně než dřív," připravuje se Rath na to, že už nepůjde o samovolný princip, ale bude vztažený k těm, co ho potřebují.

Pro krajský rozpočet by dosavadní praxe vzhledem k plánovanému zvýšení některých zdravotnických poplatků byl citelným zásahem. „Kdyby poplatek za pobyt v nemocnici stál třeba stokorunu, tak už bychom v krajských nemocnicích nevystačili s 80 miliony korun ročně, ale vyrostlo by to na nějakých 140 milionů korun. A to už bychom nebyli schopni udržet," uvědomuje si Rath.

Lepší variantou bylo počkat, s čím přijde nová vláda

Proto až překvapuje, s jakou houževnatostí se hrazení poplatků drží. „Já jsem nikdy nebyl příznivcem toho, aby ostatní kraje hrazení poplatků tak rychle opustily. A říkal jsem to i v Asociaci krajů i předsednictvu ČSSD. Považuji to za chybu a selhání Asociace krajů," komentuje hejtman pro iDNES.cz skutečnost, že už pouze Středočeský a Plzeňský kraj se této praxe nevzdaly.

Jeho výtka k Asociaci krajů může souviset s tím, že v jejím čele je jeden z kandidátů na předsedu ČSSD Michal Hašek, zatímco Rath podporuje jeho rivala Bohuslava Sobotku. „Většina předsednictva se přiklonila k názoru, který zastávám i já, že nejlepší variantou je počkat, s čím přijde nová vláda. Ovšem kraje jsou autonomní a rozhodují si samy," uznává Rath, ale sám chce dál plnit předvolební sliby, i když nová situace ho přiměla změnit techniku provedení.

Středočeši přejdou na model Plzeňského kraje, jenž je v souladu se zákonem

Bude se muset vyrovnat s tlakem nové pravicové vlády, jejíž ministr vnitra Radek John se už vyjádřil, že půjde tvrdě proti krajům. „My nechceme vést válku s ministerstvem vnitra, takže na základě tohoto tlaku přejdeme na plzeňský model, o kterém se bývalý ministr vnitra Langer vyjádřil, že je v souladu se zákonem," plánuje Rath.

Čtěte také:

David Rath podá ústavní stížnost kvůli zvýšení poplatků 

Střední Čechy přejdou v poplatcích na plzeňský model, slíbil Rath 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…