Kocourek dostaví Temelín a bude šetřit

15.07.2010 10:31

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek by rád co nejrychleji připravil a prosadil státní energetickou politiku. Také bude prosazovat dostavění Temelína. V resortu ale bude šetřit - například propustí některé náměstky.

Kocourek dostaví Temelín a bude šetřit

Koaliční vyjednavači před časem zveřejnili, že budou chtít dostavět temelínskou jadernou elektrárnu. Martin Kocourek jako nový ministr průmyslu a obchodu ve středečním pořadu České televize Interview ČT24 zmínil, že tuto myšlenku bude prosazovat. Zároveň ale zmínil, že přichází i s dalšími jasnými cíli, kterých chce během čtyř let ve funkci dosáhnout.

„Mezi mé vize, co chci prosadit na ministerstvu, patří čtyři oblasti. Tou první a nejprioritnější je oblast energetiky, kde bych chtěl dosáhnout toho, abychom co nejdříve a co nejkonsensuálněji schválili státní energetickou politiku, která dá jistotu sektoru energetiky na příští desetiletí, to považuji za velmi důležité, za druhé je to dohled nad přípravou a dostavbou  dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. To totiž v oblasti energetiky považuji za stěžejní," uvedl.  

Jako hlava zahraničního obchodu se chce Kocourek zaměřit na problematický vztah státních obchodních agentur. "Považuji za nutné více zharmonizovat a sladit naše agentury a zastoupení působící v zahraničí tak, aby českým podnikatelským subjektům sloužily a nikoli se hádaly a přetahovaly. Chce být také viditelnější v Evropské unii a zlepšit čerpání evropských fondů pro oblast podnikání.

Sníží počet náměstků

Kocourek také zmínil, že na ministerstvu se bude šetřit, ovšem prozatím nechce úřad obrátit vzhůru nohama rychlými změnami na klíčových postech. Sníží se podle něj ale počet náměstků, kterých má nyní ministr průmyslu šest.

Zároveň sníží výdaje resortu o desetinu - podobně jako ostatní ministerstva. Šetřit se bude i na mzdách, podle nového ministra však budou muset o přesné podobě šetření rozhodnout jeho podřízení.

"Bude to individuální věc pro jednotlivé sekce ministerstva. Každý šéf bude muset promyslet, zda sníží platy o deset procent nebo propustí deset procent zaměstnanců nebo udělá kombinaci obého," řekl Kocourek.

Martin Roman zřejmě z ČEZu neodejde

Martin Kocourek byl dlouholetým předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ. Po nástupu do ministerské funkce musel toto křeslo opustit. Kdo ho nahradí, zatím není jasné.

"Správcem akcií je ministerstvo financí. Čili to budeme muset vydiskutovat. Neprozradil, zda má sám nějakého kandidáta na nového předsedu dozorčí rady. Potvrdil, že se v radě chystá obměna i na dalších místech.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman podle ministra zřejmě zůstane na svém místě. "Možná by to mohlo uškodit - investoři by mohli přijít o část svých peněz," vysvětlil Kocourek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …