Kníže dostal atomové brýle. Prý ve Vídni svítil radioaktivitou

23.07.2010 22:02

Karel Schwarzenberg s energetickou politikou Česka před rakouskými novináři neobstál. Říkají mu atomový kníže.

Kníže dostal atomové brýle. Prý ve Vídni svítil radioaktivitou

Karel Schwarzeberg zřejmě zanechal v Rakousku silný dojem. Při návštěvě Vídně si český ministr zahraničí vysloužil už druhou přezdívku. Po „dobrém vojáku Švejkovi" - respektive Schwarzenbergovi - vešel na stranách rakouského tisku ve známost jako „atomový kníže".

„Česká republika nevidí žádnou možnost, jak se jaderných elektráren vzdát," řekl šéf české diplomacie ve čtvrtek na tiskové konferenci a už se to s ním vezlo.

Novináři z Rakouska, jenž je háklivé na jihočeskou atomovou elektrárnu Temelín, ještě týž večer psali v deníku Österreich o „poruchové elektrárně" a „atomovém knížeti".

Atomový kníže svítí ve Vídni

Schwarzenberovi na titulní fotce nakreslili „atomové brýle" a k článku napsali posměšný titulek „Atomový kníže svítí ve Vídni."

Ministr zhraničí se v očích internetového vydání listu na stránkách Oe24.at marně snažil přesvědčit svůj rakouský protějšek Michaela Spindeleggera, že Česko se nemůže strategického zdroje energie vzdát.

Už ve středu si od listu Die Presse šéf české diplomacie vysloužil přezdívku „Dobrý voják Schwarzenberg" za svůj postoj právě k Temelínu a k dekretům prezidenta Edvarda Beneše, dalšímu tématu, při kterém se Rakušanům ježí chlupy.

"Kdysi mluvíval o společném rakousko-českém národě a teď pracuje pro vědomě rozdělující nacionalistickou a antievropskou politiku Česka," uvedl Die Presse.

Ministr „ty magory zná"

Schwarzenberg už se na adresu skalních rakouských odpůrců elektrárny Temelín v minulosti vyjadřoval. Nejpeprněji v roce před třemi lety při svém prvním angažmá v křesle ministra zahraničí. „Já ty magory znám, trošku," řekl České televizi v době, kdy hraniční přechod s Rakouskem blokovali tamní protijaderní aktivisté.

Svůj výrok, který v diplomatických krutích padl na neúrodnou půdu, musel posléze zjemnit.

ČTĚTE TAKÉ:
Kníže podle Rakušanů zmutoval ve Švejka

Foto: repro AP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…