Paumer. Pro někoho hrdina, pro někoho vrah. Sobotka na pohřeb půjde

24.07.2010 14:47

Půjde Petr Nečas na pohřeb? Někteří politici ODS se na pohřeb Milana Paumera chystají. Například šéf Senátu Přemysl Sobotka, nebo předseda výboru pro obranu Jan Vidím. Pro Filipa zůstává skupina bratří Mašínů vrahy.

Paumer. Pro někoho hrdina, pro někoho vrah. Sobotka na pohřeb půjde

Ve čtvrtek zemřel Milan Paumer. Muž, který se společně s bratry Ctiradem a Josefem Mašíny prostřílel z komunistického Československa. Na svém útěku za sebou trojice nechala tři mrtvoly, dva policisty a ozbrojeného pokladníka z továrny. Pro někoho jsou tři odbojáři obrovskými hrdiny, pro jiného zase sprostými vrahy. Premiér Mirek Topolánek je vyznamenal čestnou plaketou předsedy vlády, vyznamenáním, které si sám vymyslel.

Topolánek se nechal slyšet, že bratři Mašínové a jejich skupina patří do učebnic. Pohřbu by se jako šéf vlády sám jistě zúčastnil. Jak se zachová premiér Petr Nečas? V sobotu nebral telefon a na sms dotaz Parlamentních Listů.cz neodpověděl.

Z nejvyšších ústavních činitelů se vyjádřil zatím pouze předseda Senátu Přemysl Sobotka. Mimochodem Senát již bratry Mašíny a Paumera navrhoval prezidentovi k vyznamenání. „Neznám zatím termín pohřbu, ale pokud bude vyhovovat zúčastním se. Znali jsme se osobně," sdělil ParlamentnímListům.cz šéf horní komory parlamentu.

Kompromisní Škromach

Obrovským zastáncem bratří Mašínů a spol. je poslanec ODS a předseda výboru pro obranu Jan Vidím. „Pro mě to jsou jednoznačně obrovští hrdinové. Na pohřeb Milana Paumera jít chci. Musím se přiznat, že jsem velkým obdivovatelem Václava Klause. A jediné co mě na něm vadí, je, že tyto hrdiny dosud nevyznamenal," řekl redakci Vidím.

„Pro mě to žádní hrdinové nejsou, ale na druhou stranu je potřeba vzít v úvahu v jaké době žili a utíkali. Já bych je nevyznamenával, ani ostře nezatracoval. Ale myslím si, že v této zemi je mnoho lidí, kteří by si ocenění zasloužili," prohlásil pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jsou Mašínové a jejich skupina vrazi. „Stříleli zezadu, podřezali spoutaného člověka, sami to přiznali v knize Cesta na severozápad. Vražda zůstává vraždou, nejde o dobu, ale o respekt k lidskému životu," sdělil redakci Filip.

Související:
Zemřel Milan Paumer. Člen skupiny bratří Mašínů
Paumer od bratří Mašínů: Paroubek si o sobě moc myslel
Pojede Nečas na Paumerův pohřeb? Ptá se komentátor

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …