V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS, tvrdí SANEP

25.07.2010 8:09

Strana TOP 09 by v červenci v Praze získala 24,1 procenta, ODS by pak zaostala o necelé procento.

V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS, tvrdí SANEP

Objevu letošního supervolebního roku TOP 09 by v modelovém průzkumu červencových komunálních voleb v Praze, který vypracovala agentura SANEP, dalo svůj hlas 24,1 procenta dotázaných, kteří představují reprezentativní voličský vzorek obyvatel Hl. města Prahy.

Druhá ODS ztrácí na TOP 09 pouze 0,9 procentního bodu. "V souhrnu tak obyvatelé Prahy dávají jasně najevo svoji pravicovou orientaci ovšem s tím, že již  masivně nedůvěřují ODS, která své poslední volební období ovládala pražský magistrát nadpoloviční většinou hlasů. Vzkaz o zklamní a ztrátě důvěry, který ODS dali voliči v květnových volbách do Poslanecké sněmovny, tak platí i na území Prahy, které již rozhodně nebude pouze pod nadvládou občanských demokratů," uvedla agentura.

ODS začíná doplácet na skandály radnice

Potvrdil se tak průzkum, který uvedl SANEP už ve středu: Šokující průzkum: Kníže by s Topkou vyhrál volby. ČSSD druhá

Voliči zřejmě přestali důvěřovat ODS kvůli skandálům, které se v poslední době objevují na pražské radnici. Počínaje opencard až k propadu tunelu Blanka.

ČSSD zaostává o 8,4 procent

Na třetím místě se drží ČSSD, v jejíž prospěch bude nepochybně hrát odchod Jiřího Paroubka, který se zejména v Praze netěšil příliš velké oblibě. Známý je odpor především mladých lidí proti jeho osobě.

Věci veřejné, jejichž představitelé si od říjnových komunálních voleb slibují velký volební úspěch v Praze, se aktuálně drží se ziskem 10,9 procent na čtvrté pozici.

Věci veřejné mohou překvapit příjemně i nepříjemně

"Zejména v případě Věcí veřejných však platí, že mají stejné šance jak na triumfální volební úspěch, tak i na volební debakl. Nestabilní voličská základna se totiž bude patrně na poslední chvíli rozhodovat jak na základě kandidátů této strany, tak i na základě průběhu různých kauz, které se točí zejména kolem mecenáše VV, poslance a ministra dopravy Víta Bárty, ale i samotného šéfa Radka Johna," uvádí průzkum.

Stabilní voličskou základnu si drží komunisté. V Praze by je podpořilo 6,4 procent oslovených lidí. KSČM neměla v Praze nikdy výraznou podporu, ale na druhou stranu se stále drží zhruba na stejných číslech.

Strana zelených, která se rozhodla kandidovat společně se SNK-ED, by nyní získala hlasy 2,1 procenta voličů. Bude tedy záležet, co nabídnou v kampani a jaké osobnosti budou na jejich kandidátkách.

Lidovci a Zemanovci v Praze podporu nemají

Nejhůře dopadli lidovci a Zemanovci, jejichž podpora obyvatel Prahy nepřekročila jedno procento. Voleb by se nyní zůčastnilo 46,6 procent lidí.

Vzhledem k tomu, že v době konání předběžného průzkumu společnosti SANEP nebyly uzavřeny finální registrace kandidujících politických subjektů, nebylo možné do volby nabízených stran a hnutí zahrnout i lokální sdružení a politické subjekty, které se komunálních voleb v Praze účastní.

Průzkum SANEP se konal ve dnech 9. až 11. července na reprezentativním vzorku 803 dotázaných obyvatel Prahy ve věkové kategorii 18-69 let.

Grafika: SANEP


Více:

Hlavní střet podzimu? Kníže a Sobotka, předpověděl průzkum

Internetový průzkum vládě nevěří

Průzkum? Kníže se nediví, leč nevěří. Dolejš varuje ODS

Foto:eu2009.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…