Šlachta: Pitr byl zdatný soupeř

29.07.2010 8:19

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta vzkazuje: "Je to vzkaz občanům, že lidé typu pana Pitra si nesmí dělat z Česka a našich zákonů legraci."

Šlachta: Pitr byl zdatný soupeř

Tomáš Pitr se pohybuje ve Švýcarsku už od roku 2008, jeho dopadení proběhlo až nyní, což je divné. Prý se vyskytoval i v jiných destinacích, což mají policisté stoprocentně potvrzené, sdělil Lidovým novinám Robert Šlachta, šéf ÚOOZ.

Pitr se několirát dokonce objevil i v Česku. V médiích proběhly zprávy, že sem chodí hrát golf. Šlachta tvrdí, že tyto informace nikdy nebyly potvrzené, tudíž nemohl jeho úřad razantně reagovat.

Kolem Pitra se dle sdělení Šlachty pohybovali expolicisté, kteří dobře znali metody policejní práce, proto jeho dopadení bylo tak složité.

Co bude následovat?

Byla uvalena vydávací vazba, do čtyřiadvaceti hodin by mělo Česko poslat zprávu, že trvá na mezinárodním zatykači. Pak běží osmnáctidenní lhůta, aby byla podána žádost o vydání. Teprve pak se rozhodne. Verdikt je v rukou soudu, který vyhládil mezinárodní zatykač. "Budeme se snažit dostávat do pozadí dalších kauz, kde figuruje on a další osoby," slíbil detektiv. 

K případu se vyjadřují i osobnosti české politiky. Například Jiří Paroubek se nechal slyšet, že je to velmi dobrá zpráva a že nechápe, proč to trvalo celé tři roky. 

Pospíšil udeřil

Vydání Pitra komplikují hned dvě věci. Jednou je stížnost pro porušení zákona, kterou podala exministryně Daniela Kovářová a kterou podpořil i Nejvyšší soud. "Musíme nyní prozkoumat, jakou roli bude stížnost hrát. Tím je to celé složitější," uvedl Jiří Pospíšil.

Druhou komplikací je fakt, že Švýcarsko, které ve spolupráci s českými policisty Pitra dopadlo, nemusí podnikatele vydat. Podle Pospíšila však může proces s Pitrem trvat i několik měsíců, ale Pitr by pak hned putoval do vězení.

Švýcary však tento proces nechává chladnými. Nedávno řešili případ režiséra Romana Polanského a nakonec se rozhodli jej do USA nevydat.

Více: 
Česko to nezvládlo, reagují politici na zatčení Pitra 

Švýcarsko lapilo podnikatele Tomáše Pitra

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: van

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…