Vláda má programové prohlášení. Rozpočet vyrovná v roce 2016

03.08.2010 17:03

Programové prohlášení, které bude vláda schvalovat zítra a o týden později bude ve Sněmovně součástí hlasování o důvěře, obsahuje pět priorit, informují lidovky.cz.

Vláda má programové prohlášení. Rozpočet vyrovná v roce 2016

Podle plánu jede koaliční kabinet Petra Nečase, a tak už má zpracované své programové prohlášení. Vešlo se na čtyřicet stran a zítra se ho chystá vláda schválit, informují lidovky.cz. Příští týden si pak půjde s tímto dokumentem říci do Sněmovny o důvěru, což by nemělo být problémem vzhledem k pohodlné trojkoaliční většině 118 hlasů.

„Toto programové prohlášení obsahuje vizi a úkoly vlády, která si je vědoma své odpovědnosti provést hluboké strukturální reformy veřejných systémů, provést úspěšně zemi přes turbulence globální ekonomiky, jejířž jsme nedílnou součástí, zachovat a posilovat demokratické hodnoty českého státu a chránit svobody a individuální práva našich občanů," píše se v preambuli.

Pět priorit: rozpočet, důchody, zdravotnictví, vzdělávání a boj s korupcí

V programovém prohlášení vyjadřuje vláda přesvědčení, že nástroje, které ke splnění těchto cílů hodlá použít a s nimiž občany seznámí, jsou přiměřené a správné a povedou k dalšímu rozvoji země. Před podrobným rozebíráním programových závazků v jednotlivých oblastech si koaliční kabinet stanovil pět priorit, z nichž tou první je reformovat veřejné finance a do roku 2016 dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů.

Za svou další prioritu pokládá vládá reformu důchodového systému, aby byl dlouhodobě udržitelný a schopen reagovat na měnící se demografickou strukturu české společnosti. Dále hodlá přijmout reformní opatření, která povedou k modernizaci a vyšší efektivnosti zdravotnického systému. Čtvrtou prioritou je reforma systému terciárního vzdělávání a pátou přijetí takových opatření, která pomohou k vyšší míře transparentnosti v oblasti veřejných zakázek a opatření snižující prostor pro korupci ve veřejném sektoru.

Čtěte také:

Programové prohlášení chce Nečas do 4. srpna 

Kalousek: „Chytré reformy" nestihnu hned

Desátý den v srpnu dostaneme důvěru, věří Nečas 

Foto: Zbyněk Pecák


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…